Ida-Virumaa jääks Venemaa tuumaõnnetuse ees kaitsetuks (5)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sosnovõi Bori uue tuumaelektrijaama LAES-2 reaktori ehitamine. Ehitusplatsi väravas.
Sosnovõi Bori uue tuumaelektrijaama LAES-2 reaktori ehitamine. Ehitusplatsi väravas. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Leningradi oblasti keskkonnakaitsjad löövad häirekella, sest nende hinnangul ohustab Sosnovõi Boris peatselt valmiv tuumajaam ka Narvat ja Sillamäed, sest ehitajad pigistavad ohutusnõuete ees silma kinni.

«Kui Leningradi tuumajaamas peaks juhtuma Tšornobõli- või Fukushima-laadne õnnetus, levib radioaktiivne pilv kahe tunni jooksul saja kilomeetri raadiuses,» ütleb Eestile lähimas tuumalinnas Sosnovõi Boris tegutsev keskkonnakaitsja Oleg Bodrov. «Sosnovõi Borist lähtuv saaste võib täielikult katta Peterburi linna, kuid ka osa Eesti territooriumist.»

Bodrov räägib ohutsoonist, mis jääb kardetava suurõnnetuse otsesest mõjust puutumata, kuid kus toiduained, vesi ja kariloomad saastatakse radiatsiooniga.

Ameerika Ühendriikides peetakse ohutsooniks, kus tuleb keskkonda pidevalt ja teravdatud tähelepanuga jälgida, 80-kilomeetrise raadiusega ala, venelased peavad ohustatuks märkimisväärselt suuremat ala – saja kilomeetri raadiuses tuumajaamast. Ameeriklaste mõõdupuu järgi jäävad Eestis ohutsooni Narva, Narva-Jõesuu ja osa Vaivara vallast, venelaste mõõdupuuga lisaks Sillamäe linn.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles