Tuhandeid .ee domeene ähvardab registrist kustutamine

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi varsti on Eesti riigitähisega domeenide ümberregistreerimise tähtaeg ukse ees, ei ole kavas seda perioodi vaatamata kümnetele tuhandetele ümberregistreerimata domeeninimedele pikendada, teatas Eesti Interneti SA.


«Domeenide ümberregistreerimisperioodi lõpp on sisuliselt ukse ees, Eesti Interneti SA ja registripidajate ühise töörühma eesmärk oli kaardistada sellega seotud probleeme ja võimalikke lahendusi.

Domeenide registreerimise korrast tulenevalt langeb ümberregistreerijate teenindamise põhiraskus just registripidajatele ja olime väga huvitatud nende seisukohtadest,» ütles Eesti Interneti SA registripidajate koordinaator Kristo Kraanat.

«Analüüsides teenusepakkujate arvamusi ümberregistreerimiste dünaamika osas jõudsime tulemuseni, et kasutuses olevaid .ee domeene on 35 000-40 000.

Ülejäänud on valdavas enamuses enam mitte kasutuses olevad domeenid, näiteks registreeritud ajutise iseloomuga kampaanialehtede jaoks või muul põhusel tänaseks tarbetuks muutunud.

Kuid kuna varem tasuti domeenide eest riigieelarvest siis, siis oli paraku valdav mentaliteet «mõisaköis las lohiseb» ja registrisse oli jäetud suur hulk mitte kasutuses olevaid domeene. Registrit korrastab ümberregistreerimine selgitab need domeenid välja ja muudab need uuesti vabaks,» lisas Kraanat.

Sellest hoolimata on perioodi lõpul oodata tavapärasest suuremat koormust ja registripidajad on kinnitanud, et on valmis seda koormust kandma.

Kraanat lisas samas, et kuna ümberregistreerimisperioodi lõpp on väga lähedal, soovitatakse neil, kel tänaseni domeen ümberregistreerimata, sellega enam mitte viivitada.

Domeeni tähtajaks ümberregistreerimata jätmine toob endaga kaasa kustutusmenetluse alustamise, mille käigus ümberregistreerimata domeen esmalt lõpetab oma töö ja lõpuks muutub ühel hetkel vabaks.

Peale kustutusmenetlust muutuvad vabanenud domeenimed kõigile soovijatele kättesaadavateks põhimõttel «kes ees, see mees».

Enne käesoleva aasta 5. juulit registreeritud ee-lõpuliste domeenide ümberregistreerimiseks on aega kuni 5. jaanuarini 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles