Viru Keemia Grupp nõuab uue põlevkivikaevanduse loa oksjonit

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane põlevkivikaevandus mõjutab tugevalt kohalike inimeste elu. Maidla valla Oandu külast pärit Erki Tärno pidi loobuma elumaja ehitusest, sest ootamatult selgus, et tema valitud krunt on hädavajalik uuele kaevandusele.
Tulevane põlevkivikaevandus mõjutab tugevalt kohalike inimeste elu. Maidla valla Oandu külast pärit Erki Tärno pidi loobuma elumaja ehitusest, sest ootamatult selgus, et tema valitud krunt on hädavajalik uuele kaevandusele. Foto: Mihkel Maripuu

Viru Keemia Grupi juhatuse liige Jaanus Purga ütles E24-le, et Uus-Kiviõli kaevanduse kaeveluba tuleb panna oksjonile, mitte anda seda seadusevastaselt Eesti Energiale.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi on valmis andma Uus-Kiviõli kaevanduse kaeveloa Eesti Energiale. Vastav eelnõu on valmis, uue kaevanduse avamist on riiklik energiafirma ette valmistanud juba aastaid.

«Praegu on ministeeriumi seisukoht, et luba vormistatakse Eesti Energiale, sest seadusest tulenevalt on neil selleks võimalus,» ütles Tamkivi eile. «VKG on esitanud oma seisukoha, loomulikult tuleb vaidlused enne ära vaielda, sest pole mõtet anda luba, kui järgmine päev istume kohtus.»

Tamkivi sõnul tahab ministeerium Uus-Kiviõli kaeveloa anda välja tuleva aasta esimeses kvartalis ehk siis vahetult enne või pärast riigikogu valimisi.

Erinevad hinnangud

Tamkivi lisas, et loodab kaks põlevkivifirmat ühe laua taha saada, kus need võiks kompromissile jõuda. «Nii Eesti Energia kui ka VKG huvi on kivi saada, see pole nii tähtis, kes kaevandab,» lausus ta.

VKG toetub seadusele, mis kehtis Uus-Kiviõli kaevanduslubade taotluste esitamise ajal. VKG koos Merkoga (praeguse nimega Riverito) esitasid kavandusloa taotluse 2004. aasta lõpus, Eesti Energia mõni nädal hiljem, 2005. aasta algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles