Rakvere lihakombinaat on käivitanud soolasisalduse vähendamise programmi, mille raames vähendatakse lähematel aastatel toodete valmistamisel kasutatavaid soolakoguseid.
Rakvere lihakombinaat hakkab kärpima toodete soolasisaldust
Kombinaadi juhatuse liige Anne Mere rääkis Tarbia24-le, et praegu on nende toodangu keskmine soolasisalduse protsent 1,8. Aastaks 2014 püütakse toodete keskmist soolasisaldust vähendada 1,6-le.
«Selline pikaajaline üleminekuprogramm on vajalik seetõttu, et tarbija harjuks aegamisi vähemsoolaste toodetega. Liiga järsk soola vähendamine võib tekitada tunde, et lihatoode on kaotanud oma maitseomadused ja tarbija võib hakata ise soola juurde lisama. See aga ei vii meid eesmärgile lähemale - vähendada soolatarbimist üleüldiselt,» selgitas Mere.
Eestlaste liigsele soola tarbimisele juhtisid tänavu suvel tähelepanu ka terviseedendajad. Tervise arengu instituudi toonase teate järgi on suur osa inimeste igapäevasest soolatarbimisest varjatud iseloomuga. See tähendab, et ligi 80 protsenti soolast saadaksegi poest ostetud toiduainetest, nende seas ka lihatoodetest.
Soola, täpsemalt selles sisalduva naatriumi liigtarbimist seostatakse eelkõige kõrgvererõhutõvega, kuid see võib soodustada ka luude hõrenemist, soodustab kehakaalu kasvu, kahjustab mao limaskesta ja võib põhjustada neerukivide teket.