Rõivas: ettevõtted võiks enne mujale kolimist kaaluda Ida-Virumaad (14)

, business journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: Sander Ilvest / Postimees

Enne välismaale minekut võiks kaaluda Ida-Virumaad, sõnas peaminister Taavi Rõivas Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister» PKC suurkoondamist kommenteerides.

«Kahe koondamise puhul on põhjused väga erinevad,» sõnas Rõivas. VKG puhul oli põhjuseks nafta hinna kolmekordne langus, mis langetas õlitööstuse väärtust 100 miljoni võrra.

PKC puhul aga oli põhjus see, et Eestis on palgad viimastel aastatel väga kiiresti kasvanud ning me pole enam konkurentsivõimelised Leedu ja Venemaaga. «See on märgilise tähtsusega uudis,» kommenteeris Rõivas seda, et inseneritöökohad jäävad Eestisse.

Ühest sektorist teise liikumine pole küll valutu, et kui me soovime näha palkade kasvu, siis see peab toimuma. Ta ütles, et selle jaoks tuleb inimestel ka ise tegeleda ümber- või täiendõppega ning olla piisavalt enesekindel kandideerimaks kõrgemat lisandväärtust pakkuvasse ettevõttesse.

Ta ütles, et PKC inimesed leiavad väga suure tõenäosusega uued tasuvad töökohad – Harjumaa seis on võrreldes Ida-Virumaaga oluliselt parem.

Rõivas ütles, et see koondamine oli teatud mõttes ootuspärane. «Kui me näeme, et me ei suuda konkureeerida odavate palkadega, isegi mitte Leeduga, rääkimata Venemaast, siis tekib küsimus, et kas me tahame konkureerida odava tööjõuga?» küsis ta. Eestil ongi tema sõnul ees valik – kas me tahame kõrgeid palkasid või olla konkurentsis Venemaaga.

Ent enne välismaale pagemist soovitas peaminister ettevõtetel vaadata Ida-Virumaale, kus tööjõukulud on märgavalt madalamad kui Harjumaal. «On kindlasti ka väga selgeid miinuseid Eestist ära minekul,» sõnas peaminister.

Ta märkis, et Leedu kolmandiku võrra soodsamad tööjõukulud ei tulene madalamatest maksudest, vaid madalamast palgatasemest.  

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles