Itaalia trügib Euroopa «Titanicu» kapteniks (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Matteo Renzi.
Itaalia peaminister Matteo Renzi. Foto: Fabio Cimaglia / LaPresse / Scanpix

Itaalia peaminister Matteo Renzi on kuulutanud end kodumaises poliitikas võidumeheks ning soovib sirutada tiibu piiride taga.

Bloombergile antud intervjuus andis Renzi vastu näppe Euroopa Liidu liidritele, kel puudub tema sõnutsi bloki rohkete kriiside lahendamiseks selge strateegia.

Kuigi kriitikute hinnangul pole Renzi reformid kodumaal veel kaugeltki valmis, on viimane siiki veendunud, et teised peaksid järgima Itaalia eeskuju.

«Euroopa Liit on nagu orkester, mis mängib Titanicu pardal,» ütles Renzi. «Täna oleme me teinud reforme ning meil on positsioon, millelt öelda oma Euroopa Liidu partneritele: «Sõbrad, me võime muuta seda valet, bürokraatlikku lähenemist.»»

Renzi soovitab, et Euroopa Liit kasutaks oma finants- ja sõjalist jõudu seal, kus midagi teha annaks, ning tunnistaks oma piiratust mujal.

See tähendaks eelarvepiirangute leevendamist kergendamaks pagulaskriisi sotsiaalseid pingeid, vägede läkitamist Liibüase ning lepituse otsimist Venemaaga.

Itaalia on valmis võtma «küpsema rolli,» ütles eraldi intervjuus Itaalia kaitseminister Roberta Pinotti. Itaalia «töötab selle nimel, et olla võtmetegijate hulgas maailmaareenil. Renzi välispoliitika on erinev, see on kindlasti enesekindlam,» kinnitas kaitseminister.

«Üks riik on eriliselt migratsioonikriisist mõjutatud, teisel tulevad tuleval aastal valimised, kolmas keskendub referendumile, neljandal pole valitsust,» võttis Renzi kokku Euroopas valitseva olukorra. «Itaalia pole küll lahendanud kõiki oma probleeme, kui on viimase kahe aastaga näidanud, et kõik on võimalik.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles