Portugalis napib suhkrut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur.
Suhkur. Foto: SCANPIX

Portugal on üle kolme aastakümne esimene Euroopa riik, mida suhkrupuudus kummitama on hakanud. Ühtlasi on see järjekordseks meeldetuletuseks pingelisest olukorrast maailma suhkruturul, kus hinnad 30 aasta rekordeid löövad.

Portugali põllumajandusminister António Serrano pöördus eile tarbijate poole palvega, et nood suhkrut varuma ei asuks. Nimelt vallandus pärast impordikatkestusi jõulueelne suhkrupaanika.

«Ostukeskused garanteerivad, et nädala lõpuks on riiulitel taas normaalses koguses suhkrut,» ütles Serrano. «Ma palun inimestel säilitada rahu ning mitte hakata endale varusid soetama.»

Puudus tuli majja pärast seda, kui suhkruhinnad saavutasid maailmaturul taseme, mida pole nähtud alates aastast 1980. Põhjuseks on varude viimase 20 aasta sügavaim madalseis.

Suhkrukaubitsejad ja -maaklerid aga valmistuvad veelgi kasinamateks oludeks tuleva aasta esimeses pooles.

«Me usume, et impordinõudlus ületab kindlasti ekspordivõimsuse, nii et selles mõttes on puudujääk väga tõenäoline,» ütles Lausanne’i konsultatsioonifirma Kingsmani juht Jonathan Kingsman. Maaklerite sõnutsi napib suhkrut ka Pakistanis ja Egiptuses.

Eile tõusis märtsikuise tarneajaga toorsuhkru hind New Yorgis 2,5 protsendi võrra 31,27 sendile naelast.

Tõusu tekitas mure, et India – mis on üks vähestest riikidest, kus tänavu suhkrut ka ekspordiks peaks jätkuma – võib ekspordi-otsust kuni veebruarini edasi lükata.

Portugalis tekkis suhkrupuudus pärast seda, kui Brüsseli poolt reguleeritud Euroopa suhkruhinnad langesid allapoole rahvusvahelist turuhinda, mistõttu traditsioonilised suhkru Euroopasse eksportijad olid sunnitud oma kaupa mujale müüma – näiteks Alžeeriasse ja Iraani.

Ühes kahest Portugali peamisest rafineerimistehasest lõppes toorsuhkur sootuks ning tootmine lakkas. Seetõttu pidid poed üle kogu maa piirama müüki 2-3 kiloga inimese kohta.

Paljud poed jooksid aga suhkrust täiesti tühjaks, kuna uudised nappuse jätkumisest tekitasid portugallaste seas – kes jõuludeks traditsioonilisi kooke ja maiustusi küpsetavad – suure ostuärevuse.

«Inimesed, kes tavaliselt ostavad kilo suhkrut, hakkasid võtma 10 kilo korraga,» ütles Portugali jaemüüjate liidu peadirektor Ana Isabel Trigo Morais.

Maaklerid usuvad, et puudus jääb Portugalis siiski ajutiseks.

Euroopa Komisjon peatas novembris Portugali suhkruimpordi tariifi (98 eurot tonni kohta) kuni 2011. aasta oktoobrini.

ELi ametnike sõnutsi on blokis rafineeritud suhkrut piisavalt.

Nad selgitavad samas, et Portugal on traditsiooniliselt rafineerimata roosuhkrut väljastpoolt blokki sisse toonud.

«Üheski ELi riigis suhkrupuudust olla ei tohiks,» ütles põllumajandusvoliniku Dacian Ciolose pressiesindaja.

Ilmselt toob maailma suhkruturul valitsev pingeline olukord ka Euroopa jaehindade vallas kaasa lähiajaloo esimese olulise tõusu.

Sõltumatu konsultant Portugalis Robin Shaw ütles: «Kuni käesoleva aastani on suhkru hind Euroopa kauplustes alati seesama olnud. Kuid nüüdsest hakkab ta maailmahindadega kaasa liikuma.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles