Prantsuse sadamad «jänestega» püstihädas (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulased jooksevad tormi Calais' sadamale Prantsusmaal lootuses pääseda Suurbritanniasse sõitvatele laevadele.
Pagulased jooksevad tormi Calais' sadamale Prantsusmaal lootuses pääseda Suurbritanniasse sõitvatele laevadele. Foto: Ben Cawthra / Sipa USA

Ühel vihmasel hommikul jättis Leila Xider (25) mehe ja kaheaastase pojaga Calais’ seljataha ning katsub nüüd saada Suurbritanniasse teisest Prantsuse linnast nimega Grande-Synthe, kus olevat aga «veelgi hullem kui Džunglis».

Mees ei taha alla anda, ütles Leila The Wall Street Journali reporterile ning lisas, et «siia jõudmiseks sai kulutatud kõik, mis meil oli.»

Selliseid laagreid vohab nüüd kõikjal piki Prantsusmaa põhjarannikut ning isegi Belgias – nimelt on tugev politseivalve Calais’s sundinud migrante otsima alternatiivseid marsruute jõudmaks Suurbritanniasse, kus usutakse ees ootavat paremaid majandustingimusi uue elu alustamiseks.

Nii Dunkirki, Le Havre’i, Dieppe’i kui Belgia Zeebrugge sadamaid on politsei teatel tabanud enneolematu migrantide sissevool, kes üritavad pugeda Suurbritanniasse suunduvatele veoautodele.

«Nad üritavad korda-paar Calais’s ja kui asi ei õnnestu, siis nad üritavad teiste sadamate kaudu piki rannikut,» ütles Belgia linna Brugge prokuratuuri pressiesindaja Frank Demeester.

Detsembris jooksid vaikse linnakese Dieppe’i sadama terminalile tormi ligikaudu 30 migranti, kelle ees kohalik politsei täiesti abituks osutus, ütles linnapea personaliülem Bruno Lafosse.

Dunkirki politsei sõnutsi nabivad nad iga nädal kinni ligi 500 veoautodesse pugenud migranti, kusjuures vaid kuus kuud tagasi oli neid pelk käputäis. Kui paljud märkamatult Suurbritanniasse sõidavad, pole neil aimugi.

Briti siseministeeriumi pressiesindaja sõnutsi on «sõnum selge – kes tõesti [rahvusvahelist] kaitset vajab, leiab selle mujalt kui Prantsusmaalt».

Prantsuse ametnikud kinnitavad, et alates oktoobrist on Grande-Synthe’ist varjupaikadesse paigutatud ligikaudu 500 migranti, aga paljud polevat nõus loobuma eesmärgist jõuda Suurbritanniasse.

Samal ajal ei soovi Prantsuse valitsus parandada elamistingimusi arvukates uutes laagrites, viidates inimsmugeldajate huvidele. «Me ei kavatse luua tingimusi selleks, et smugeldajad võiksid võtta migrantidelt tasu nende kasutamise eest,» ütles kõrge Prantsuse valitsusametnik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles