Raha teeb õnnelikuks, kui seda on naabrist enam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rohkem maist vara ei tee inimest õnnelikumaks. Selleks, et elu tõeliselt nautida, on vaja rohkem vara kui ümberkaudsetel inimestel, vahendab Daily Mail.

Vastupidiselt levinud arvamusele ei too majanduslik edasiminek endaga kaasa pikaajalist õnnetunde kasvu. Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringu kohaselt võivad inimesed lühikese aja jooksul tunda ennast õnnelikumana, kuid see läheb kiirelt mööda. Teisalt, ühe riigi piires olid rikkad vaestest õnnelikumad.

Teooria käis esmakordselt välja USA teadlane professor Easterlin 1970. aastatel. Pärast 37 riigi tulemuste kokku liitmist kinnitas professor, et midagi ei ole muutunud. Uuringusse olid arvatud ka taolised arenevad riigid nagu Hiina, Lõuna-Korea ja Tšiili, kus sisstulek inimese kohta on vähem kui 20 aasta jooksul kahekordistunud.

«Reaalsete sissetulekute kiire kasvu puhul inimese eluea jooksul võiks arvata, et inimesed nendes riikides on nii õnnelikud, et tantsivad tänavatel,» kommenteeris Easterlin.

Lõuna-Korealased võivad küll rikkamad olla, aga nad ei ole oluliselt õnnelikumad kui minevikus, selgub uuringust. Hiina ja Tšiili puhul võib täheldada eluga rahulolu vähenemist.

«Kuhu see meid viib? Kui majanduskasv ei ole tee õnnele, siis mis on? Me peaksime keskenduma rohkem isiklikele probleemidele nagu tervis, perekond ja mitte asjade kogumisele,» sõnas Easterlin.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles