Kaevurid õpivad programmeerimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivisüsi
Kivisüsi Foto: SCANPIX

Jim Ratliff töötas 14 aastat Kentuckys, Pikeville's kivisöekaevurina, puurides auke ning lõhates dünamiiti.

Täna jõuab ta kontorisse kell kaheksa, istub oma pisikese töölaua taha ning teeb midagi, millest tal veel aasta tagasi õrna aimugi polnud – programmeerimist, vahendab Bloomberg.

«Paljud inimesed arvavad, et kivisöekaevurid on harimatud. See on kontimurdev töö, ent seal on insenerid ja väga arenenud varustus. Sa töötad palju ja efektiivselt ning seda on ka programmeerimisel vaja,» sõnas Ratliff.

Ta töötab idufirmas nimega Bit Source, mis üritab tõestada, et söekaevuritel on tulevikku peale seda, kui viis suurtootjat on pankrotistunud. Nad on siiani palganud 10 programmeerijat, ent peaaegu 1000 inimest vastas töökuulutusele piirkonnas, mille inimestele on koitnud kivisöe tume tulevik.

Vähesed linnad on kivisöest nõnda sõltuvad kui Pikeville. Aastal 1996, kui Ratliff oli veel teismeline ning tema isa töötas kaevanduses, kaevasid kohalikud välja osariigi suurima koguse kivisütt – 35,6 miljonit tonni. Lõpuks järgnes ka Ratliff oma isale kaevandusse.

Kivisöe tulevik hakkas tumenema aastal 2011 ning sellest alates on hinnad kolmveerandi võrra langenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles