Pangad hakkavad kokkuostetud kinnisvara müüma

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Riia vanalinnale..
Vaade Riia vanalinnale.. Foto: Caro / Scanpix.

2012. aastal peavad Läti pangad hakkama oksjonitel kokkuostetud kinnisvara müüma, sest selle ülevalpidamine muutub neile liiga kulukaks, kui kinnisvaramaksu tõepoolest vastavalt rahandusministri kavale kolmekordistatakse, kirjutab Biznes & Baltija.

Lõunanaabrite rahandusminister Andris Vilks tunnistas eile ajalehele Diena antud intervjuus, et kinnisvaramaks võib 2012.aastal kolmekordistuda, teiste maksude tõusu rahandusminister ette ei näe, sest kokkuvõttes võiks see hinnatõusule hoogu anda.

Ministri pressiesindaja sõnutsi käib jutt eluasemete maksustamisest, mille maksumäär on praegu 0,1-0,3 protsenti kinnistu katastriväärtusest. Tulevast aastast see kahekordistub  0,2-0,6 protsendini.

«2010.aastal võib maksumäär praegusega võrreldes kolmekordistuda ehk tõusta 0,3-0,9 protsendini,» kinnitas rahandusministri pressiesindaja. Katastriväärtuse hindamine plaanitakse läbi viia juba tuleval aastal. See lubaks tema sõnutsi muuta praegused ebaadekvaatselt kõrgeid hindu Riias ja Jurmalas.

Maa ja kommertspindade maksumäär peaks jääma praegusele 1,5 protsendi tasemele.

Kinnisvaraarendusfirma Parkhaus juht Ugis Stipnieks usub, et maksutõus sunnib panku neile kuuluvast kinnisvarast kiiremini vabanema. Pangad on viimastel aastatel tõusnud kinnisvaraturul tõsiseks mängijaks. Nii on ainuüksi Swedbank Ektornet 2009. aastast ostnud Lätis kinnisvara enam kui 17 miljoni lati eest.

«Kui keskmine kinnisvara eest makstav maks kerkib ülespoole 0,5 protsenti, siis muutub pikaajaline kinnisvara omamine pankade jaoks kahjumlikuks ning nad on sunnitud sellest vabanema. Selleks peavad nad aga laenuandmist suurendama,» lausus Stipnieks.

«Need kinnisvaraomanikud, kelle maks tõuseb 10 latilt 30-le, elavad selle peaaegu valutult üle, aga nendel, kelle jaoks tõus on 1000 latilt 3000-le, võivad tekkida raskused,» lausus Läti majaomanike liidu president Dmitri Trofimov. Ta eeldab, et maks mõjutab tugevalt eluasemete üüriturgu. «Majaomanikud annavad kortereid üürile naeruväärse hinnaga. Kust nad peaksid veel kõrgema maksu jaoks raha leidma. Lisaks tuleb veel katuseid lumest puhastada,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles