Euroopa Komisjon ennustab Eestile üle keskmise majanduskasvu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peakorter Berlaymont Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Berlaymont Brüsselis. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Euroopa Komisjoni (EK) värske prognoosi kohaselt kasvab Eesti majandus tänavu 2,1 protsenti, rohkem kui ELi keskmine kasv (1,9 protsenti) ja ka euroala keskmine kasv (1,7 protsenti). Sügisese prognoosiga võrreldes langes kasvuennustus pool protsendipunkti.

Komisjoni prognoosi kohaselt tõukavad Eesti majanduskasvu taastuv välisnõudlus ja kasvavad sisemaised investeeringud. EK hinnangul hakkab tarbimise kasv aga pidurduma koos sisetulekute kasvu aeglustumisega.

Töötus seevastu kasvab tänavu aasta lõpus, sest tööjõuturu reform toob turule tagasi pensionäre, prognoosib komisjon.

EK hinnangul jääb Eesti fiskaalpositsioon sel ja tuleval aastal tasakaalu lähedale.

Riskidena prognoosi täitumisele nimetab komisjon Eestile tähtsate välisturgude Venemaa ja Soome majanduse oodatust aeglasemat taastumist, aga ka pikalt kestva madala toornafta hinna pärssivat mõju Eesti põlevkiviõlitööstuse ekspordile.

Inflatsiooni prognoosib EK tänavu ühe ja tuleval aastal 2,5 protsenti. Töötus püsib EK hinnangul tänavu 6,3 protsendi juures, aga kasvab tuleval aastal 7,5 protsendini. Sissetulekud kasvavad mõlemal aastal 5,1 protsenti aastas ning tööjõukulud vastavalt 2,3 protsenti tänavu ja 2,7 protsenti järgmisel aastal.

Kogu Euroopa Liidu majanduskasvuks ootab EK tänavu 1,9 ja tuleval aastal kaks protsenti. Euroala majandus kasvab prognoosi kohaselt tänavu 1,7 ja järgmisel aastal 1,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles