Bensiini hind hüppas prognoositust kaks korda enam (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili teenindusjaam.
Statoili teenindusjaam. Foto: SCANPIX
  • Enim kasutatud bensiin 95 kallines täna Statoilis viie sendi võrra.
  • Autokütuse hinna arengut pole maailmaturu kõikumise tõttu võimalik ennustada.

Beniini hind kerkis mõne päevaga 11 sendi võrra liiter, kütusemüüjad põhjendavad hinnatõusu eelmisel nädalal toimunud maailmaturu hindade tõusuga ning sellega, et 1. veebruarist kehtestatud aktsiisitõus jõudis nüüd tanklatesse.

Kui automaaattanklates ja mitmetes mehitatud tanklates oli veel 1. veebruaril bensiini 95 hind 0,909 eurot liiter, siis täna hommikul oli automaattanklates bensiiniliitri hind 1,019 eurot.

Alates 1. veebruarist tõusis mootorikütuste aktsiis bensiinile 4,2 sendi võrra liiter, millele lisandus 0,84 sendi suurune käibemaks, mis tähendab, et tänane hinnatõus oli kaks korda oodatust suurem.

Statoil põhjendades oma sammu aktsiisimaksu tõusu eel tanklatesse veetud odava kauba lõppemisega.

„Esmaspäeval aktsiisimaks tõusis, kuid me olime selleks valmistunud ning hinnatõusu edasi lükkamiseks vedanud tanklatesse varakult piisava koguse kütust,“ ütles Statoili mootorikütuste müügidirektor Meelis Migur. „Paljudes tanklates lõppes aktsiisitõusu eel baasist välja veetud odavam kütus juba varem, kuid ketis tervikuna olime sunnitud hinda tõstma just täna hommikul.“

Miguri sõnul tõusid mootoribensiini maailmaturu hinnad eelmisel nädalal võrreldes sellele eelneva nädalaga 3,7 protsenti, mis tingis piirkondlike hinnaerinevuste likvideerimise 2.veebruari hommikul ja kõigi Statoili mehitatud jaamade viimise üldisele hinnatasemele 0,985 eurot liiter. Jaehindade korrigeerimine jaamati üldisele hinnatasemele ei olnud seotud aktsiisihinna tõusuga 1.veebruarist vaid kütuse sisseostuhinna kallinemisega.

"Aktsiisitõusu mõju jõudis klientideni 4.jaanuari hommikul, mil mootoribensiini üldist jaehinda korrigeeriti 5 sendi võrra," selgitas ta.

Tänasest maksab liiter bensiini 95 Statoili tanklaketis 1,035 eurot, mis asendas aktsiisitõusu eel alates 18. jaanaurist kehtinud hinna 0,985 eurot.

„Kütuse jaemüügihinna muutumist lähipäevadel on keeruline prognoosida, sest maailmaturu hind kõigub ülesse ja alla, otsides suunda,“ rääkis Migur. „Eelmisel nädalal maailmaturu hind tõusis, nüüd on aga kaks päeva järjest langenud.“

Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste sõnas, et aktsiisitõusuga langes kokku hindade ühtlustamine.

"Bensiin 95 tavahind Neste tanklates püsis hinnatasemel 0,969 senti liitri kohta alates 18. jaanuarist kuni täna hommikuni. Tulenevalt konkurentsist võib hind erinevates jaamades olla  tavahinnast soodsam ning eile õhtuse seisuga see osades tanklates nii ka oli. Ostuhinna tõus sel nädalal tekitas vajaduse ühtlustada hinnad kogu ketis," selgitas Sülluste. "See, et ühtlustamine langes samale ajale aktsiisimuutusest tingitud 5 senti liiter hinnatõusuga on juhuslik kokkulangevus," lisas ta.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles