Ministeerium: pensionid tuleval aastal ei kasva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Rahandusministeeriumi prognoosi järgi tuleval aastal vanaduspensionid ei kasva, sest arvutamise aluseks võetav indeks on suure tõenäosusega 1,000.

Pensionitõus sõltub eelmise aasta kogu sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumisest ja tarbijahinnaindeksist, seejuures annab esimene sisend 80 ja teine 20 protsenti indeksi muutusest.

Selle aasta maksulaekumine on sotsiaalmaksu osas olnud mullusest kehvem. Sotsiaalmaksu tasuti novembri lõpuks 24,3 miljardit krooni ehk 90,1 protsenti kavandatust. Mullu 11 kuuga laekus sotsiaalmaksu 25,8 miljardit krooni ehk 88,5 protsenti eelarves kavandatust.

Tänavuse inflatsiooni prognoosis rahandusministeerium viimati 2,6 protsendi juurde.

Pensionikindlustuse seaduse järgi tuleb indeks kehtestata vähemalt tasemel 1,000, mistõttu langeda pension ei saa. 2009. aastal lepiti riigieelarve kärbete raames kokku, et keskmine vanaduspension ei kasva 13,5 protsenti vaid vähem ning indeksit vähendati 0,088 võrra. Ära jäänud tõusu lubas valitsus tasaarveldada viie aasta jooksul.

Mullu indekseerimise sisendite järgi oleks pidanud pensionid langema, sest indeks oli 0,909. Ja kuigi pensioniindeks peab olema vähemalt 1,000 siis näiliselt tõsteti pensionide samal tasemel säilitamiseks indeksit 0,091 võrra ja tasaarveldati see varem ära jäänud tõusuga. Pärast indeksi tasaarveldamist jäi tasaarvelduse osaks miinus 0,003.

Riigikogu aseesimees, Reformierakonda kuuluv Keit Pentus arutas esmaspäeval Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu juhatuse liikmetega lähiaastate pensionikasvu väljavaateid ja märkis, et pensionikasvu kavandamiseks tekib võimalus tuleval aastal. Hiljemalt 2012. aastal hakkavad tema sõnul pensionid uuesti kasvama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles