Commerzbank: Kreeka lubadusi täita ei suuda

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister George Papandreou
Kreeka peaminister George Papandreou Foto: SCANPIX

On selge, et Kreeka  ei suuda seatud  eesmärke täita ning selle aasta eelarvepuudujääk saab olema ligi 10 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT) plaanitud 8,1 protsendi asemel, kirjutab Commerzbanki analüütik Christoph Weil.

Lisaks jääb konsolideeritav summa alla 10 miljardi euro piiri, kuigi plaanide kohaselt tuli kokku hoida 13,7 miljardi eurot, vahendab E24.se.

Weil märkis, et Kreeka eelarverajal hoidmise kavad on hakanud murenema ning novembris laenas valitsus juba pool miljardit eurot enam kui aasta tagasi.

«On selge, et Kreeka ei suuda selleks aastaks seatud eelarvepuudujäägi eesmärke täita, seda nii protsendina SKTst kui absoluutnumbrites,» tõdes analüütik.

Commerzbanki analüüsi kohaselt oli suurim pettumus novembri kulutuste suur kasv. Väikest lootusekiirt näitab eelarvelaekumiste pool, kus riigi rahandusministeeriumil õnnestus novembris koguda  pool miljardit eurot enam kui aasta tagasi.

Weil kirjutab, et seniste kuiste tulemuste põhjal on selge, et ka Itaalia ning Hispaania ei suuda selleks aastaks seatud eelarvepuudujäägi eesmärke täita. Samas ei ole Portugal ümberkorraldustes üldse mingit edasiminekut ilmutanud ning tänavust eelarvepuudujääki on vähendanud ainult ühekordne, SKTst 1,5 protsenti moodustanud laekumine Portugal Telecomilt.

Analüüsis seisab, et Iiri rahandusministril on kõige rohkem probleeme, sest riigi puudujääk ähvardab kasvada 32 portsendini SKTst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles