Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Minimaalse toidukorvi maksumus oli mullu 1178 krooni

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Toidukorv
Toidukorv Foto: Postimees/Scanpix

Ühe inimese minimaalne kuu toiduports maksis 2009. aastal 1178 krooni, selgus statistikaameti täna avaldatud andmetest.

Võrreldes 2008. aastaga jäi toidukorvi maksumus peaaegu samaks – langus oli vaid neli krooni.

Piret Tikva statistikaameti rahvastiku- ja sotsiaalstatistika osakonnast selgitas, et nii 2008. kui ka 2009. aastal arvestasid nad toidukorvi maksumuse arvutamisel toidukaupade tarbijahinnaindeksi muutusi ja neil kahel aastal oli indeks üsna konstantne ning seega ei ole ka toidukorvi maksumuses näha suuri muutusi.

Varem on statistikaamet toidukorvi maksumuse arvutamisel kasutanud leibkonna eelarve uuringust saadud ostuhindasid, viimasel paaril aastal neid andmeid aga polnud.

Minimaalse toidukorvi arvestamisel võetakse aluseks toitumisteadlaste koostatud nõue, et inimene peab ööpäevas saama 2400 kilokalorit. Nii on toidukorvis näiteks 30 päevaks mõeldud kogus rukkileiba, kartulit, erinevaid kuivaineid, köögivilju, puuvilju-marju, liha ja lihatooteid, kala, muna, piimatooteid, õli, pähkleid, teed-kohvi, soola, moosi ja mahlakontsentraati.

Toidukorvi maksumuse arvutamine on üks osa elatusmiinimumi arvutamisest, mis küündis mullu 2660 kroonini. Sellise summaga peaks üks inimene saama eluks vajaliku söögi, kaetud eluaseme- ja muud kulud.  2008. aastal oli elatusmiinimum 2646 krooni. Selle aasta kohta statistikaametil andmeid veel pole.

Mida sisaldab kuu minimaalne toidukorv?

  • 5,4 kg rukkileiba
  • 12 kg kartulit
  • 1,2 kg makarone
  • 0,6 kg kaerahelbeid
  • 0,6 kg riisi
  • 0,3 kg odrakruupe
  • 0,6 kg tatart
  • 0,3 kg mannat
  • 0,75 kg saia
  • 0,45 kg nisujahu
  • 3,75 kg porgandeid
  • 5,25 kg peakapsast
  • 1,14 kg peeti
  • 0,93 kg kaalikat
  • 0,3 kg kuivatatud köögivilju (hernes, uba)
  • 1,29 kg sibulat ja küüslauku
  • 0,3 kg tomatit
  • 0,15 kg kurki
  • 3,75 kg õunu
  • 1,8 kg banaani
  • 0,15 kg rosinaid
  • 1,2 kg apelsini
  • 0,3 kg marju
  • 2,16 kg sealiha
  • 1,8 kg värsket linnuliha (luudega)
  • 0,21 kg maksa
  • 0,3 kg viinereid ja keeduvorsti
  • 1,95 kg värsket räime
  • 0,45 kg kalapulki
  • 0,45 kg sprotte
  • 8,5 muna
  • 6 l piima
  • 1,5 l jogurtit
  • 1,2 l keefiri
  • 0,45 kg juustu
  • 0,3 kg hapukoort
  • 0,3 kg võid
  • 0,45 l õli
  • 0,12 kg pähkleid, seemneid
  • 0,75 kg suhkrut
  • 0,6 l mahlakontsentraati
  • 0,6 l moosi
  • 0,03 kg kakaopulbrit
  • 0,15 kg kohvipulbrit
  • 0,03 kg taimeteed
  • 0,09 kg soola

Allikas: statistikaamet

Märksõnad

Tagasi üles