Eile jõudis seakatk Harjumaale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatk ähvardab.
Seakatk ähvardab. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Eile tuvastati esimene katku surnud metssiga Harjumaal, mis tähendab, et haigusest puutumata on vaid kolm maakonda. 

Seakatk Harjumaal tähendab, et tõvest on puutumata kolm maakonda – Läänemaa, Hiiumaa ja Saaremaa. Veterinaa-ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnas tänasel pressikonverentsil, et seakatkuga võitlemiseks kõrvaldatakse nakatunud loomi, vähendatakse metssigade arvu ning on kehtestatud bioohutusnõuded jahimeestele.

Katku levikule kodusugade hulgas on kaasa aidanud bioohutusnõuete vastu eksimine. Maaeluminister Urmas Kruuse sõnas, et seakatkuoht taludele on suvel suur. «Milliseks suvi kujuneb, sõltub väga palju seakasvatajate hoolsusest bioohutusmeetmete rakendamisel,» lisas Kruuse.

Eelmisel aastal avastati seakatk 18 talust, kusjuures puhangud jagunesid talude suuruste vahel võrdselt. Elu lõppu tähendas see 22 000 seale.

Kui 2014. aastal leiti 73 sigade aafrika katkuga nakatunud rõngassaba, siis eelmisel aastal juba 1095. Selle aasta esimese kuuga on leitud 244 seakatku põdenud kärssnina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles