Bigbanki lubatud revolutsiooniline krediitkaart osutus lihtsalt kiirlaenuäpiks (7)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bigbanki mobiilse krediitkaardi tutvustusüritus
Bigbanki mobiilse krediitkaardi tutvustusüritus Foto: Bigbank

«Selline kutse! Ise teenivad kõige vaesematelt ja nüüd selline priiskamine,» kõlas ühe kolleegi hüüe, kui toimetuse eri nurkades avanesid nii sisult kui vormilt uhked kutsed Bigbanki megalõunale, mille sisuks panganduses revolutsiooni lubav enneolematu mobiilne krediitkaart.

Minister Sester kiirlaenu reklaamüritusel
Minister Sester kiirlaenu reklaamüritusel Foto: Bigbank

Tagantjärele ürituse fotosid vaadates selgub, et lausa kolme plastkaardiga varustatud kutse õnge oli meelsasti läinud väga lai ühiskonna spekter – rahandusministrist endast alates ja kuulsate meelelahutusmaailma staaridega lõpetades.

«Eesti esimene mobiilne krediitkaart muudab plastikkaardid ajalooks,» kõlas möödunud neljapäeval panga sõnum uhkelt maailmale. «Täiusliku mobiilse krediitkaardi «leiutamise» nimel on paljud idufirmad töötanud mitu aastat, kuid seni edutult – kuidas siduda mugavus ja turvalisus omavahel nii, et riskid oleks mõistlikud. Meie lahendus on suur samm edasi täiuslikkuse poole.»

Veelgi enam, Bigbanki juhatuse esimees Kaido Saar lubas, et mobiilse krediitkaardi rakendus pakub täpselt sama võimalust nagu tavaline krediitkaart – raha on võimalik kasutada esmase krediidilimiidi ehk 1000 euro ulatuses ükskõik kus ja mis ajal ning hiljem saab taotleda ka limiidi suurendamist kuni 5000 euroni.

Kokkuvõttes jääbki mulje, et loodud on midagi täiesti enneolematut, kus lõpuks on Eestisse jõudnud minimaalselt kauaoodatud mobiilimaksete lahendus, mis senised Visa ja MasterCardi asjatuteks plastikjubinateks muudab ning sellega on üks ajastu taas läbi saamas. Lubab ju Bigbank „täpselt samu võimalusi» ja «plastikkaardi ajalooks» saamist.

Bigbanki juhatuse esimees Kaido Saar näitab, kuidas laensumma saab äpist oma pangakontole kanda
Bigbanki juhatuse esimees Kaido Saar näitab, kuidas laensumma saab äpist oma pangakontole kanda Foto: Bigbank

Paraku ei ole maailm tihti nii ilus, kui see pealispinnalt paistab. Nii ka sel korral. Piisab mõne täpsustava küsimuse esitamisest ja selgub karm reaalsus, et tegelikult ei oma uus krediitkaart tegelikult mitte ühtegi krediitkaardi funktsionaalsust.

Saame pangalt koguni kolm „ei“ vastust kõigi kolme krediitkaarti puudutava põhilise kasutusvõimaluse olemasolu kohta, mis võimaldaks ehk tõesti vana kaarti kinni panna.

Kas saavad Bigbanki mobiilse krediitkaardi omanikud maksekaardi numbri, aegumistähtaja ja cvv numbri, et teostada internetis makseid, olgu või Amazonis või teistes maailma e-kaubamajades? Vastu on ei - «hetkel ei saa, sest me ei ole kindlad, et selle järele on piisavalt suurt nõudlust».

Kas maailma üha enam ringi reisivad inimesed saavad end hotellidesse sisse kirjutades lasta selle krediitkaardi  broneerida hotellis viibimise ajaks teatud summa? Taaskord ei - «hotellides on täna veel vajalik plastikkaardi olemasolu, täiendavat plastikkaarti me aga kliendile rahakotti sokutada ei soovi, ehkki see oleks teatud mõttes kergema vastupanu teed minek».

Kuidas on lood krediitkaardi kõige enamlevinud funktsionaalsusega – kõige tavapärase maksmisega kauplustes, tanklates, kohvikutes? Nähtavasti ei ole ka sel korral üllatav taaskordse ei-vastuse saamine.  Nimelt selgub, et mobiilse krediitkaardiga vahetult maksta saab vaid ühe Leedu WoraPay- nimelise start-up ettevõtte teenusega liitunud kettides või siis teiste pankade kontole raha üle kandes ja nende PLASTIKpangakaarte kasutades.

Bigbanki kutse krediitkaardi tutvustusele
Bigbanki kutse krediitkaardi tutvustusele Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Selliseid ettevõtteid, kus viidatud WoraPay teenusega midagi peale saab hakata,  on paraku Eestis hetkel ei rohkem ega vähem kui viis: Rucola, Crepp, Pierre, Tartu Baribal ning Velopluss.  Ning WoaPay teenuse kaudu maksmiseks võib klient olla mis iganes teise panga klient ja mingisugust eksklusiivsust Bigbank siin ei oma.

Kõik, siin selle lubatud krediitkaardi võimekus algab ja kohe otsa saabki.

Loota jääb vaid panga esindaja mõttele, et  kuna „mobiilne krediitkaart on väga mugav alternatiiv nii kaardimaksele kui järelmaksule, siis on ainult aja küsimus, kui kiiresti kõik ajaga kaasas käivad kaupmehed WoraPay makseid aktsepteerima hakkavad».

Mida selle teenusega siis õigupoolest teha saab? Selgub, et kõik viitab vaid kõige tavapärasemale tarbijakrediidi tootele, mida pakuvad kümned Eesti finantsettevõtted. Paned oma kulud-tulud kirja, soovitama summa samuti, lisaks annad nõusoleku Bigbanki koostööpartneri Elisa andmebaasist maksekäitumise kohta andmete pärimisele ning … piiks-piiks: raha tuleb.

Täpselt samale järeldusel on jõudnud ka Finantsinspektsioon. «Selle lahenduse eesmärgiks tundub olevat eelkõige lihtsustada tarbijale laenu väljastamist läbi nutiseadmete,» teatas inspektsioon oma kommentaaris.

Ühtlasi märgib inspektsioon, et tulenevalt maksevõimaluste piiratusest «võib kirjeldatud tootel hetkel keeruline nn. klassikalisele krediitkaardilahendusele konkurentsi pakkuda».

Kusjuures, Bigbanki kinnitusel ei  tule neil ka isikuid kuni 1000-euroste laenude puhul füüsiliselt tuvastada - nii, nagu see käib kõigi teiste kiirlaenupakkujate klientide esmalaenamiste korral.

Meeleolu mobiilse krediitkaardi tutvustuse eel
Meeleolu mobiilse krediitkaardi tutvustuse eel Foto: Bigbank

Kuid jah, selle «krediitkaardiga» iseenesest ei saa maksta absoluutselt mitte kuskil. On vaid võimalus saada krediiti, summa oma pangakontole kanda ja seal seda siis kasutama hakata. Või siis tõesti ka läbi WoraPay teenuse valitud kohtades maksta. Ilma teiste pankade olemasoluta see «krediitkaart» lihtsalt ei eksisteeriks.

«Kuna Bigbank ei paku oma klientidele arvelduskonto avamise võimalust, seega ei ole tõepoolest võimalik valida Bigbanki oma kodupangaks ning sulgeda kontosid teistes pankades. Universaalpankade pakutavad arveldusteenused on Eesti turul väga head ning me ei proovi selles valdkonnas nendega konkureerida,» seisab ka panga enda kommentaaris.

Küsisime Bigbanki käest ka seda, et kui tegemist on krediitkaardiga, siis millist tüüpi krediitkaardiga on selle puhul tegemist: määratud tagasimaksega, vaba tagasimaksega või püsimaksega?

«Bigbanki mobiilne krediitkaart toimib nagu vaba tagasimaksega krediitkaart, mille puhul klient saab ise vabalt valida, millal ta tagastab kasutusse võetud summa, kuid igakuiselt tuleb tasuda eelmise kuu eest kogunenud intressid,» külas asutuse vastus.

Kokkuvõte: revolutsioonilise krediitkaardi asemel saab inimene endale hetkeseisuga lihtsalt laenu kaela.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles