L'Oréali pärijanna leppis tütrega ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa rikkaima naise Liliane Bettencourti tüli tütrega heidab halba valgust ka valitsusele.
Prantsusmaa rikkaima naise Liliane Bettencourti tüli tütrega heidab halba valgust ka valitsusele. Foto: AP/Scanpix

L'Oréali pärijanna Liliane Bettencourt ja ta tütar Françoise Bettencourt-Meyers on kuulutanud välja vaherahu perekonnatülis, mis on paljastanud ühe Prantsusmaa rikkaima perekonna saladused ja vallandanud tipptasemel poliitilise kriisi.

Bettencourt-Meyers andis teada, et on võtnud tagasi kõik seltskonnafotograafi François-Marie Banier’ vastu esitatud kohtuhagid, keda ta oli süüdistanud oma 88-aastase ema manipuleerimises. Selle tulemusena võetakse päevakorrast maha ka tütre palve võtta ema kohtuliku järelevalve alla – väidetavalt nõdra vaimse tervise tõttu.

Ema ja tütre vaheline lahing köitis avalikkuse tähelepanu juba aasta algusest alates, mil märkmed ja salajased salvestised eravestlustest välja lekkisid. Ja tõstatasid küsimusi raha ja poliitika suhete kohta, viidates onupojapoliitikale, poliitilistele teenetele ja isegi president Nicolas Sarkozy valimiskampaania ebaseaduslikule rahastamisele.

Eile sõlmitud rahuleping on ühtlasi katse avalikule poleemikale lõpp teha. Üksikasju ei avaldatud, kuid advokaadid kinnitasid, et perekonna investeerimismehhanismi fondi Téthys – kus paikneb pere 31-protsendiline osalus globaalses kosmeetikagrupis L'Oréal – haldamise võtab üle Bettencourt' väimees Jean-Pierre Meyers. Téthys’ juhatuse liikmeteks saavad ka Bettencourt-Meyers'i lapsed.

Paar nädalat tagasi spekuleeriti meedias palju selle üle, et Bettencourt oli lootnud oma tütremeest kõrvale tõrjuda.

Bettencourt ütles eile pressiteate vahendusel, et asjade uus korraldus «langeb kokku mu sooviga, et pere saaks taas kokku liidetud... Nüüd võime koos tulevikule vastu minna, meie kõigi ja samuti L'Oréali hüvanguks, mis on suur osa mu elust».

Bettencourt-Meyersi advokaat Olivier Metzner ütles, et otsus süüdistus tagasi võtta tehti pärast seda, kui tema klient oli saanud Banier’ käest «teatud hulga lubadusi». «Liliane ja Françoise on omavahel lepitatud ja soovivad, et kogu see poleemika lõpeks,» ütles ta.

Kergenduseks on uudis ka L'Oréalile, kuna suurima aktsionäri ülimalt avalik musta pesu pesemine on firma kuvandit kahjustanud. Ühtlasi seadis vaidlus küsimärgi alla ka kosmeetikagrupi sõltumatuse. Nimelt oli Bettencourt viidanud võimalusele, et ta tütar võib müüa perekonna osaluse Nestléle, millele samuti kuulub 31 protsenti L'Oréalist.

Tegevjuht Jean-Paul Agon saatis töötajatele teate, milles kirjutab, et tüliküsimuse «õnnelik lõpp» on firma jaoks «väga positiivne» sündmus.

Kindlasti hingab kergendunult ka Prantsuse valitsev eliit, kelle usaldusväärsusele on laastavalt mõjunud jutud erilistest teenetest, salajastest annetustest ja pealtkuulamistest, mis kohtuasja käigus kõlasid.

Endine sotsiaalminister Eric Woerth, kes oli kord president Nicolas Sarkozy peaministrikandidaat, visati hiljutiste ümberkorralduste käigus valitsusest välja. Tema peab praegu tegelema enese kaitsmisega süüdistuste vastu, et ta partei laekurina oma mõjuvõimu käiku lasi, et kindlustada oma abikaasale ametikoht Bettencourt' investeerimiskontoris. Uurimine käib, Woerth eitab süüd.

Mainekas vasakpoolne ajaleht Le Monde on ühtlasi süüdistanud Sarkozyd salateenistuse saatmises jälitama ajakirjanikku, kes Bettencourt’ afäärist kirjutas. Valitsus kinnitab, et ei ole Le Monde’i uurimist tellinud. Samas aitas episood presidendi populaarsust rekordmadalustesse kukutada.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles