Swedbanki juht: me ei ole Eestist otsustamisõigust ära viinud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Wolf
Michael Wolf Foto: Pm

Ümberkorraldused Swedbanki Grupis ei tähenda, et otsustamisõigus oleks Eestist Rootsi viidud, kinnitas Swedbanki juht Michael Wolf.

Eestis valitseb arusaam, et Swedbankis on kogu otsustamisprotsess Stockholmi viidud.

Oleme toimunud kriisist õppinud seda, et kuigi Rootsis oli ka varem kogemus majanduskriisiga, tegutseti Eestist, Lätist ja Leedust eraldi ning kokkuvõttes me seda kogemust enda kasuks tööle ei pannud. Nüüd oleme loonud ühtse grupi, mis aitab edukamalt tegutseda.

Vanades harjumustes kinni olijad võivad esmapilgul arvata, et ühtse grupi loomisega läheb vastutus ja otsustus Stockholmi. Tegelikult ümberkorralduste tulemusena kohalik vastutus hoopis suureneb.

Nii, et see on eksiarvamus, et suurte kahjumite tulemusena viidi otsustamine Rootsi?

Me ei oleks saanud Eestis nii häid tulemusi, kui otsuseid Stockholmis langetataks. Kriisiperiood on olnud tõeline väljakutse. Oleme pidanud kõvasti töötma, et leida koos klientidega nende probleemidele pikaajaliselt jätkusuutlikud lahendused. Ja selle töö on ära teinud kohalikud inimesed. Ka Stockholmis on muudatusi toimunud, mitte ainult Baltikumis.

Ühtseks pangagrupiks saades on meil kokkuvõttes tõenäoliselt rohkem ressursse, võimalusi ja teadmisi, mida meil Stockholmis ei ole. Grupi tasandil töötab inimesi igast riigist. Erkki Raasuke – meie grupi finantsdirektor - on hea näide sellest, et rahvusel ja sool vahet ei tehta.

Aga Eesti ei ole enam Baltikumi peakontor.

Jah, täna kuulub gruppi iga riik omaette. Muutused on toimunud. Osadele see meeldib, teistele mitte. Keegi tunneb, et nende tähtsus on vähenenud. See on paratamatu. Ma ei näe selles midagi negatiivset. 

Balti riikide üksuste jaoks on töö nüüd palju selgem. On oma kliendid ja peatähelepanu ainult neile suunatud.

Tegelikult hoopis suurendame kohalikku otsustusõigust läbi pangastruktuuri ühtlustamise.

Minu silmis lasub Priidul (Priit Perens- toim.)  kogu vastutus Eestis toimuva eest. Oleme õppinud, et pank töötab hästi vaid siis, kui kogu grupi sees käitutakse ühte moodi, et me saaksime asjadest ühte moodi aru. 

Kui ettevõte tahab saada Eestis suurt laenu. Kas otsus langetatakse Tallinnas või Stockholmis?

See on Tallinna otsus. See on Priidu risk ja ta peab võtma ka vastutuse. Meil on limiidid, millest suuremad laenud peavad saama nõukogu heakskiidu, aga see on reegel kõikide jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles