Lepik: väärismetallide hinnatõusu taga keskpankade tegevus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld ja hõbe on hakanud käituma nagu valuutad.
Kuld ja hõbe on hakanud käituma nagu valuutad. Foto: SCANPIX

Portaali tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepiku sõnul on väärismetallide hinnatõusu taga keskpankade hoolimatu käitumine ning selle tulemusena otsitaksegi valuutadele alternatiive.

Hõbeda hind on sel aastal teinud väga suure tõusu, aasta algusest on metalli hind tõusnud 70 protsenti, kulla hind on sama ajaga tõusnud 30 protsenti. Selle peamine põhjus on Lepiku sõnul globaalsete keskpankade tegevus - 2008. aasta kriisi järel on keskpangad väga agressiivselt majandust toetanud, intressid on rekordmadalale langetatud ning raha trükitakse juurde.

Eriti agressiivne on Lepiku sõnul olnud USA keskpank ning nende novembris välja kuulutatud 600 miljardi dollari suurune täiendav rahatrükk oli õli tulle viskamine, mille tulemusena tegid nii kuld kui hõbe uusi rekordhindu.

«Seega saab see hõbeda ja kulla hinnaralli alles siis ilmselt läbi, kui globaalsed keskpangad hakkavad oma valuutade suhtes mõistlikumalt käituma, kuid Lepiku sõnul võib seda oodata alles 2011. aasta keskel,»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles