Analüütik: nafta hinna kukkumine toob kaasa inimkonna ajaloo suurima jõukuse ümberjagamise (11)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kiirrongid Shanghais
Hiina kiirrongid Shanghais Foto: SCANPIX

Analüütikud vaidlevad tuliselt, kas nafta hinna kukkumisel kümnekonna aasta madalaimale tasemele on lõppkokkuvõttes positiivne mõju arenevate riikide majandustele.

Optimistid väidavad, et madal nafta hind on positiivseks teguriks tarbimisele ja toormetest sõltuvatele majandusharudele, samal ajal kui pessimistide hinnangul mõjub see negatiivselt energeetikaga seotud investeeringutele ning võimalik, et ka finantssektorile tervikuna.

USA suurpanga Bank of America analüütik Francsisco Blank pani aga oma märgukirjas klientidele nafta hinna languse laiemasse pilti ning väidab, et nafta hinnalangus saadab naftatootjatelt globaalsetele tarbijatele tagasi kokku kolm triljonit dollarit, mis on suurim jõukuse ümberjagamine inimkonna ajaloos, vahendab Bloomberg.

Blanch ja tema meeskond näeb juba nafta hinna languse positiivse mõju ilminguid nõudlusele ning väidab, et see võib süveneda, juhul kui nafta hind ei hakka kerkima.

Näiteks arenevatel turgudel näeb Blanch suurt potentsiaali autostumise ja tarbimise kasvus. Näiteks Hiinas aitab nafta hinna langus kaasa linnamaasturite müügi kasvule.

«Madal nafta hind julgustab Hiina tarbijaid ostma järjest suuremaid autosid. Linnamaasturite, kõige raskemate sõiduautode segmendi, kolme viimase kuu müük kasvas 60 protsenti võrrelduna aastataguse perioodiga, samal ajal kui sõiduautode kasv kasvas korralikud 22 protsenti,» kirjutasid analüütikud.

Odavam bensiini hind avaldab juba mõju ka mujal. Pärast aastaid kestnud stagnatsiooni 2015. aastal USA sõidukite kilometraaž selgelt kasvas.

Kombineerides need trendid näiteks Saudi Araabia välisreservide kahanemise või naftakompaniide aktsaite langusega, näeme jõukuse dramaatilist ümberjagamist maailmas.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles