Ökoloogiliselt kasvatataud toit pole oma toiteväärtuselt ega ka mõjult keskkonnale parem kui tavaline, kinnitab Rootsi professor Lars Bergström.
Teadlane: ökotoit pole parem kui tavaline (5)
«Kõik uuringud näitavad, et mahepõllumajanduses on toitaine kadu mullast märksa suurem. Kuna saagikus on vaid pool tavalisest, siis on selle «keskkondlik» kulu märksa kõrgem,» vahendab Local Rootsi põllumajandusülikooli professorit Lars Bergströmi.
Professori sõnul on eelmisel aastal toimunud mahetoiduainete suure müügikasvu (39 protsenti) taga müüjate edukas turundus. «Üks põhjus, miks nad seda teevad, on soov teenida ostjate unistuse või tunnete pealt,» rääkis ta.
Ta muretses, et Rootsis mahepõllumajandusele kulutatud miljonid kroonid võiksid olla paremini kasutatud kusagil mujal.
«Minu arvestuste järgi piisaks praeguse mahekoolitoidule kulutatud rahast, et palgata 3000 lisaõpetajat. Ma arvan, et see on poliitikute poolt vastutustundetu,» ütles Bergström.