Euroopat külastav külmataat lõi nafta üle 90 dollari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Naftahinnad lõid enam kui kahe aasta rekordi, Euroopas purustas toornafta hind 90 dollari piiri barrelist.


Tõusule andis tõuke Euroopat tabanud varajane külmalaine, mis sundis elektritootjad naftaelektrijaamad käima panema. Ka tavatarbijad süütasid oma gaasi- ja õliahjud.

Täiendava tõuke sai ka Hiina niigi jõuline nõudlus, kuna riiklikud jõupingutused täita energia- ja keskkonnaalaseid eesmärke tõi tahtmatult kaasa selle, et elanikud elektri genereerimiseks diiselkütust kasutama hakkasid.

Analüütikud ütlesid, et vahepeal ajalooliselt suureks paisunud naftavarud on hakanud kahanema, mistõttu puhver ehmatuste puhuks on väike. USA teatas sel nädalal, et nende naftavarud on septembrikuise tipptasemega võrreldes 3,3 protsendi langenud.

«Globaalne ülevarustatus hakkab järele andma,» ütles MF Globali energiamaakler New Yorgis Andy Lebow.

USA Nymexi naftaindeksi järgi prognoositav jaanuarikuine hind ronis möödunud nädalaga võrreldes 6,5 protsenti üles 89,19 dollarini barrelist.

Euroopas kerkis jaanuarikuine Brenti (ICE) hind korraks koguni 91,85 dollarini barrelist – mis on kõrgeim alates 2008. aasta oktoobrist – ning jäi siis pidama 91,42 dollari peale barrelist. Mis kujutab endast 6,8-protsendilist nädalast tõusu.

Mõned Wall Streeti pangad, mis samuti mastaapselt naftaga kauplevad, väljastasid ridamisi tõusuprognoose.

Goldman Sachs prognoosis, et USAs kerkib toornafta hind tuleval aastal keskmiselt 100 dollari ja 2012. aastal 110 dollari peale barrelist.

JPMorgan tõstis 2011. aasta Brenti prognoosi 3 dollari võrra 95 dollarile barrelist. Deutsche Bank aga kergitas oma USA-prognoosi tulevaks aastaks 80 dollarilt 87,50 dollari peale barrelist.

Ralli võib vaibuda, kui OPEC rohkem pumpama hakkab. Kartell tuleb kokku 11. detsembril Ecuadoris.

Naftanõudluse tase sõltub ka majanduskasvust.

Elektrihinnad tõusid kõikjal Lääne-Euroopas, eriti Saksamaal, Prantsusmaal ja Suurbritannias.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles