Soome Patria müüb emiraatidele Poolas tehtud soomukeid (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patria AMV soomuk.
Patria AMV soomuk. Foto: patria.fi

Soome kaitsetööstusettevõte Patria on sõlminud lepingu 40 soomuki AMV tarnimiseks Araabia Ühendemiraatidele. Soomukid toodab Patria Poola partnerettevõte Rosomak.

Patria ei avalda soomukite arvu, tehingu maksumust ega ka muid üksikasju, nimetades vaid, et soomukeid on «arvestatav kogus». Soome rahvusringhääling YLE tuvastas aga valitsuse väljastatud ekspordiloa põhjal, et «arvestatav kogus» on sama suur kui röövlite hulk Ali Baba muinasjutus, ehk 40.

Soomukid tarnitakse ilma relvadeta. Need valmistab Patria kauaaegne Poola partnerfirma Rosomak. Patria tegevjuhi Mika Kari sõnul on Poolas tootmise põhjus selles, et töö oli vaja saada kiiresti käima ja Rosomakil oli parasjagu vaba tootmismahtu.

Araabia Ühendemiraatidel on ka ostuoptsioon lisaks veel 50 AMV hankimiseks.

See pole sugugi ainus Patria hiljutine tehing Pärsia lahe äärsete riikidega. Varem saadi ekspordiluba 36 Nemo miinipildujale, mis müüdi Saudi Araabiale. Miinipildujad monteeritakse Kanadas saudide ostetud USA päritolu soomukitele. 2008. aastal müüs Patria Ühendemiraatidele Nemo miinipildujaid ja 15 AMV soomukit.

8x8 veoskeemiga ratasoomukit AMV on toodetud ligi poolteist tuhat, lisaks Soome armeele kasutavad neid ka Rootsi, Sloveenia, Poola, Horvaatia ja Lõuna-Aafrika Vabariigi kaitsejõud. Soomukeid on kasutatud ka rahuturveoperatsioonidel Afganistanis ja Tšaadis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles