Jaapani keskpanga üllatusotsus pani Aasia turud hüppama

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Tokios Jaapani Nikkei 225 börsiindeksi kurssi kuvava tabloo ees.
Mees Tokios Jaapani Nikkei 225 börsiindeksi kurssi kuvava tabloo ees. Foto: Eugene Hoshiko / AP

Jaapani keskpanga tänane üllatuslik otsus langetada baasintress -0,1 protsendini süstis Aasia turgudesse positiivsust.

Jaapani keskpanga nõukogu otsustas täna viie poolt- ja nelja vastuhäälega järgida mitme teise keskpanga eeskuju ja kehtestada negatiivne baasintressimäär. Varem on sarnase otsuse teinud Euroopa Keskpank EKP ning ka Šveitsi, Taani ja Rootsi keskpangad.

«Negatiivsed intressimäärad on nüüd üsna ilmselt uus normaalsus,» ütles Bloombergile Oxford Economicsi analüütik Gabriel Stein. «Oleme juba näinud, et need on võimalikud ja näeme seda üha enam.»

Veel kuu aega tagasi oli Jaapani keskpanga juht Haruhiko Kuroda seisukohal, et saareriigis baasintressi alla nulli ei lasta. Nüüd on Jaapani aneemiline majandus sundinud keskpanka meelt muutma ja liituma negatiivse intressimäära klubiga.

Negatiivsest baasintressist oodatakse, et see sunnib panku vähem raha hoiustama ja rohkem laene välja andma, seeläbi majandust elavdades. Samuti on negatiivsel intressil valuutale devalveeriv mõju, seega hõlbustab see ka eksporti.

Jaapani keskpanga üllatuslik otsus suunas Aasia turud otsustavalt tõusule. Tokio börsiindeks Nikkei tõusis täna 0,36 protsenti, aga suuremate firmade aktsiaid sisaldavad indeksid Nikkei 225 ja Nikkei 500 vastavalt 2,8 ja 2,65 protsenti.

Hiina börsiindeksid tõusid veelgi enam: Shanghai koondindeks 3,09, Shenzheni koondindeks 3,71, Hongkongi Hang Seng 2,54 ja Hiina suurfirmade indeks CSI 300 3,24 protsenti.

Ka teised tähtsamad Aasia ja Okeaania turud lõpetasid täna plusspoolel. Aasiast levis positiivsus ka Euroopasse, kus täna pärastlõunal oli Londoni FTSE, Frankfurdi DAX ja Pariisi CAC vastavalt 1,02, 0,44 ja 0,66 protsendi suuruses tõusus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles