Norra kroon – hea raha halbadeks aegadeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Turud on tänavu Norra krooni enamjaolt vältinud. Samas seisab see valuuta suurepärastel alustel ning võib hakata tublisti tugevnema.


HSBC vanemstrateeg Paul Mackel ütleb, et Norra riigi puhul on risk praktiliselt olematu, kuna eelarve on tänu hästi korraldatud naftamajandusele soliidselt ülejäägis. Võlakindlustuse intressid on maailma riikide hulgas ühed madalamad üldse.

Samas lisab Mackel, et tänavu on Norra kroonil paljudest valuutadest halvemini läinud. Erinevalt teistest «toormevaluutadest» ei lõiganud ta kasu isegi turu reaktsioonist USA dollaritrükkimisele.

Paljud suurmajandused on riigirahandusega raskes seisus ning kuld on õigusega nende valuutadele tuule alla teinud, märgib strateeg.

«Samas aga on kuld ka Norra kroonist paremat minekut näidanud – kusjuures samas tempos kui euroga võrreldes. Mis näitab, et Norra krooni koheldakse euroga praktiliselt võrdselt. See aga on irratsionaalne,» leiab ta.

«Meile näib, et krooni puhul ei lähtuta selle tugevatest alustest vaid pigem sellest, kui suur – või väike – on parasjagu riskivalmidus turgudel.

Kui turgudel on «riskimistuju», siis läheb kroonil hästi. Ja siis, kui riskitahe kaob, hakkab tal kohe automaatselt halvemini minema.

Meie aga usume, et kui turumeeleolud langevad, peaks Norra kroonil hästi minema.

Ühesõnaga: Norra kroon on hea valuuta nii headeks kui ka halbadeks aegadeks.»
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles