Josing: detsembris tuleb ostukorvi hinnarekord

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing
Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing Foto: Mihkel Maripuu

Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ütles tarbijate kindlustunde indikaatori uuringut kommenteerides, et hinnad on meil praegu buumiaja tipuga samal tasemel ja detsembris teeb ostukorvi maksumus tõenäoliselt rekordi.


Uuring näitab, et tarbija kindlustunne on üldiselt taastuma hakanud. Eelkõige on selle põhjuseks olukorra paranemine tööjõuturul. Vahepealsed hirmud töökoha ja sissetuleku kaotamise ees on mõnevõrra taandunud. Samas on viimasel kolmel kuul Josingu hinnangul tööturu paranemine jälle mõnevõrra aeglustunud.

Kõige kõrgem tarbija kindlustunde indikaator on praegu Rootsis, mis on kriisist väga hästi välja tulnud. Ja kuna meie ettevõtjad ekspordivad Rootsi päris palju, siis mõjutab see meidki. Lisaks on kindlustunne kõrge ka Soomes.

Eestis on viimasel kolmel kuul tarbijate kindlustunne suure hinnatõusu ja töötuse püsimise tõttu langenud. Lisandunud on hirm eurole ülemineku ees. «Inimesed mõtlevad, mis siis juhtub, et milline mu palk hakkab välja nägema ja mis hinnad teevad,» sõnas Josing. Kõik see on inimeste vahepeal tekkinud optimismi tagasi tõmmanud.

Kindlustunnet ei suurenda ka nende kulutuste kasv, mida inimene ise mõjutada ei saa, näiteks elektri- ja kütte-, samuti remondikulud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles