Kuuseoksi võib ise metsast võtta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuseoksad sobivad hästi rooside katmiseks.
Kuuseoksad sobivad hästi rooside katmiseks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Lugejad on küsinud, kust saab linnaelanik endale lillepeenarde katmiseks või kalmistule viimiseks vajalikke kuuseoksi ja kas neid tohib ise metsa tooma minna. Tohib küll, kuid metsaomanikku on siiski soovitav teavitada.


Metsaseadus ütleb, et igaüks võib metsast korjata saadusi, kui sellega ei rikuta kasvavaid puid. Kõige parem on korjata kuuseoksi uuendusraie langilt ehk lageraielt, kus need nagunii maas vedelevad. Ega neid ju peenarde katmiseks palju vaja polegi.

Metsanduse kommunikatsioonijuht Pille Rõivas soovitas siiski teavitada metsa minnes ka metsaomanikku, kui see vähegi võimalik.

Erametsa puhul on enamasti üleval ka sildid, kus teavitatakse, et tegemist on erametsaga ning mis on varustatud omaniku kontaktidega. Kui erametsa silt on üleval, ent kontaktid puuduvad, siis võib metsaomanikuga ühendust saada ka läbi kohaliku metsaühistu aadressil http://www.eramets.ee/metsauhistud.

Riigimetsa puhul on soovituslik teavitada kohalikku metskonda: http://www.rmk.ee/teemad/metsamajandamine/metskonnad.

Rõivase sõnul tegelikult ükski metsaomanik ei pahanda, kui keegi võtab uuendusraie langilt mõned kuuseoksad, sest kogus on väike ja metsale kahju ei tehta. Ta võrdles sellist kuuseokste korjamist metsas seenel või marjul käimisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles