Elektriku garaaž varjas 271 Picasso teost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks Pablo Picasso maali
Kaks Pablo Picasso maali Foto: AFP / Scanpix

Pensionipõlve pidava prantslasest elektriku ja tema abikaasa garaažist ilmusid päevavalgele 271 senitundmatut Picasso teost. Abielupaar kinnitab, et tegemist on kingitustega hästi tehtud töö eest.

Kunstniku järeltulijad väidavad aga, et teosed on tema ateljeest varastatud, ning on pöördunud kohtu poole.

Töid hinnatakse kokku enam kui 60 miljoni euro peale ja nad pärinevad aastaist 1900-1932. Kollektsiooni hulgas on üheksa kollaaži, mille koguväärtuseks pakutakse 40 miljonit eurot.

71-aastane Pierre le Guennec teostas Picasso residentsides elektritöid alates aastast 1970 ja aitas pärast kunstniku surma 1973. aastal ka tema teist abikaasat Jacqueline’i - kuni 1986. aastani välja. Ta ütles, et pildid kinkiski talle Jacqueline Picasso.

Oma töö käigus külastas Le Guennec ka ruume, kus töid hoiti, kuid ta kinnitab, et ei ole neid ebaseaduslikult omandanud.

«Madame andis need mulle, kindlasti seetõttu, et nad olid mu tööga rahul,» ütles ta raadiojaamale Europe 1 oma tagasihoidlikust kodust Mouans-Sartroux’ külakeses.

Kunstikogu kogus tolmu Le Guenneci garaažis, kuni vananev ja tervisega kimpus abielupaar otsustas kunstniku sugulastelt kinnitust paluda, kas tööd on ikka autentsed.

Le Guennec ütles, et ta ei soovinud, et ta oma lapsed oleksid kollektsiooni avastanud ja pärast tema surma küsimusterahe ja alla sattunud. Küsimusele, miks nad pilte varem maha ei müünud, vastas vanaproua: «Armastuse pärast.»

Isa pärandi haldur Claude Picasso ütles aga, et sellist hulka teoseid – ja pealegi samast perioodist – ei oleks kunstnik iial ära andnud.

«Nii palju pilte ära anda? See tundub kahtlane. Pablo Picasso oli suuremeelne, aga ta kirjutas oma kingitustele alati isiklikult alla, koos pühendusega,» ütles ta Prantsuse ajalehele Libération, lisades, et Le Guenneci kogul pühendused puuduvad.

Prantsuse politsei on kollektsiooni konfiskeerinud, uurimine võib kesta mitu kuud.

Picasso perekonna advokaat Jean-Jacques Neuer ütles, et kõige tähtsam oli hetkel tagada, et pildid enne nende saamisloo kindlakstegemist kaduma ei läheks.

«Me pidime kiiresti tegutsema, et teosed kaitse alla võtta,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles