Prognoos: ELi majandus kasvab järgmisel aastal 1,75 protsenti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EU commissioner for Economic and Monetary Affairs Olli Rehn gives gestures during a press conference on the Autumn economic forecast at the EU headquarters in Brussels on december 29, 2010. The European Union admitted "concern" at the power of financial markets to sow "turbulence" undermining economic recovery and create further policy-making "tensions."
AFP PHOTO/JOHN THYS
EU commissioner for Economic and Monetary Affairs Olli Rehn gives gestures during a press conference on the Autumn economic forecast at the EU headquarters in Brussels on december 29, 2010. The European Union admitted "concern" at the power of financial markets to sow "turbulence" undermining economic recovery and create further policy-making "tensions." AFP PHOTO/JOHN THYS Foto: JOHN THYS/AFP

Euroopa Komisjoni sügisprognoosi kohaselt jätkub Euroopa Liidus nii 2011. kui 2012. aastal majanduse elavnemine.


Prognoosi kohaselt kasvab ELi sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2010.– 2011. aastal ligikaudu 1,75 protsenti ja 2012. aastal ligikaudu 2 protsenti, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

2010. aasta majanduskasvu korrigeeriti kevadprognoosiga võrreldes märkimisväärselt ülespoole, sest selle aasta senine majanduskasv osutus oodatust paremaks.

Euroopa Komisjoni majandus- ja rahaküsimuste voliniku Olli Rehni sõnul on majanduse elavnemine hoogustunud ja prognoosi järgi hakkab Euroopa tööhõive olukord järgmisel aastal lõpuks paranema. Siiski näitab rahutus riigivõlakirjade turgudel, et vajatakse tugevamaid poliitikameetmeid.

«Valitsemissektorite eelarve puudujäägid hakkavad vähenema tänu võetud konsolideerimismeetmetele ning majanduskasvule. See elavnemine on siiski ebaühtlane ning mitmes riigis käib keerukas kohanemisperiood.

Jätkusuutlikule majanduskasvule ja tööhõivele tugeva aluse loomisel on määrava tähtsusega see, et kindlalt jätkatakse eelarve konsolideerimist ja eriti prognoosiperioodi algusaastatel suuremat mõju avaldavate meetmete võtmist, et tugevdada majanduskasvu,» sõnas Rehn.

Ülemaailmse jahtuva majanduskeskkonna ja eelarvete konsolideerimise taustal on siiski oodata, et majandustegevus on aasta lõpul ja 2011. aastal tagasihoidlikum ning intensiivistub 2012. aastal uuesti tänu erasektori suurenevale nõudlusele.

Koos majanduse elavnemise hoogustumisega Euroopa Liidus peaks prognoosiperioodi jooksul eeldatavasti tasapisi paranema nii tööturu olukord kui ka eelarvepositsioon.

Prognoosi järgi langeb töötuse määr 2012. aastal umbes 9 protsendini ning valitsemissektori eelarve puudujääk ligikaudu 4,25 protsendini SKTst.. Sellest olenemata kulgeb areng eri liikmesriikides jätkuvalt ebavõrdselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles