Rainer Kattel: mõni riik võib ka eurotsoonist lahkuda

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni riik võib eurotsoonist lahkuda.
Mõni riik võib eurotsoonist lahkuda. Foto: RIA Novosti/ Scanpix

Tallinna Tehnikaülikooli professor Rainer Kattel ütles, et pole välistatud mõne riigi lahkumine eurotsoonist, näiteks Iirimaal oleks tema sõnul nii ilmselt lihtsam taastuda.

Kattel ütles ERR-i uudisteportaalile, et kindlasti ei ole majanduskriis eurotsooni jaoks lõppenud, kuid samas ei näe me ilmselt enam otseselt negatiivset kasvu nii palju, kui pigem madalat kasvu, eriti ELi perifeeriariikides lõunas ja idas, ning seda mitme aasta jooksul.

Samuti ei usu Kattel, et kindlasti ei laiene eurotsoon seni, kuni tsooni sees on tõsiseid probleeme ja pigem võib juhtuda, et mõni riik sealt väljub.

«Iirimaal oleks tõenäoliselt lihtsam taastuda eurotsoonist väljas olles, kui sees.»

Küsimusele, kas Eesti hakkab pärast eurotsooniga ühinemist samuti eelarvepuudujääki ja valitsussektori puudujääki kasvatama vastas Kattel järgnevalt: «Meie olukord on mõneti vastupidine Iiri ja Lõuna-Euroopa riikidele: Eestis on riik oma (investeerimis)kohustused - võime öelda ka kasvu finantseerimise - erastanud ja seda väljendab erasektori kõrge laenukoormus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles