Šveitsi pank lõi kaasa Madoffi petuskeemis?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Union Bank of Switzerland (UBS)
Union Bank of Switzerland (UBS) Foto: AP / Scanpix

UBS sai kaela 23 süüdistusega kohtuasja, kuna on väidetavalt osalenud Bernard Madoffi Ponzi skeemis. Pangalt nõutakse 2 miljardi dollari tagastamist.

Madoffi pankrotistunud maaklerfirma võlausaldajate eestkostja Irving Picard väitis, et UBS andis 2008. aastal kokkuvarisenud petuskeemile «usaldusväärsuse aura».

Kohtuasjas on kaebealuseks kirjutatud pank ise, selle Luksemburgi filiaal ning firma nimega Access International, mis koos sponsoreerisid ja haldasid mitut rahvusvahelist kõrvalfondi ehk nn feeder-fondi nagu näiteks Luxalpha SICAV ja Groupement Financier Ltd, mis saatsid raha edasi Madoffile.

Raha taotletakse tagasi ka Acessi ja fondide direktoritelt isiklikult.

101 lehekülje pikkune Manhattani pankrotikohtusse antud hagi väidab, et «kuigi UBS oli teadlik, et Madoffi tegevus oli tõenäoliselt üles ehitatud pettusele, otsustasid nad omaenda huve silmas pidades Madoffi kelmustele kaasa aidata».

UBS sponsoreeris fonde ja tegutses nende haldurina, kuid delegeeris tegeliku haldustegevuse Madoffile.

Hiljem said föderaaluurijad teada, et Madoff ei teinudki tehinguid, vaid kasutas uute investorite raha maksete tegemiseks varasematele klientidele. Arvutuslik kahjum võis kokku tulla koguni 65 miljardit dollarit.

Madoff on asunud kandma 150-aastast vanglakaristust.

Hagis seisab, et UBSi fondid võtsid Madoffi skeemist 90 päeva jooksul enne selle kokkuvarisemist välja 796 miljonit dollarit, eelneva kuue aastaga aga 1,1 miljardit dollarit. Samuti on kirjas, et UBS teenis 80 miljonit dollarit fondide sponsoreerimise eest, teenustasudena.

«Madoffi skeem ei oleks toiminud, kui UBS ei oleks nõustunud mitte üksnes silmi kinni pigistama vaid ka teesklema, et nad tõesti tagasid kõigi nende varade ja tehingute eksistentsi, kuigi viimaseid ei olnud olemaski ja pank loomulikult midagi ei taganud,» ütles Picard' firma Baker & Hostetleri advokaat David J. Sheehan.

Pankrotikohus redigeeris UBSi palvel hagi teatud lõike, eriti neid, kus Picard detailselt kirjeldas, kui palju UBS väidetavalt Madoffi kohta teadis.

UBSi ametnikud ütlesid, et hagi on üles ehitatud valedele. Nad ütlesid, et pank asutas Madoffi fondid tunnustatud ja lugupeetud investorite korraldusel, kes otsisid kanaleid, mille kaudu Madoffi ettevõtmisse investeerida. UBS ütles, et fondi dokumentides oli selgesõnaliselt kirjas, et UBS «nimetatud varade hoidmise eest ei vastuta».

Picard' advokaadid on esitanud enam kui 20 hagi, et saada kõrvalfondidest ning Madoffi sõpradelt-sugulastelt kätte enam kui 17,5 miljardit dollarit.

Hetkeseisuga on Picard kätte saanud üle 1,5 miljardi dollari.

Detsembris seisab ees Madoffi arreteerimise teine «aastapäev». Siis saab täis ka aeg, mille jooksul on võimalik esitada hagisid investorite vastu, kellele Madoff viimastel kuudel enne skeemi kokkuvarisemist väljamakseid tegi.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles