Naftakrahh tapab NHL-i

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NHLi klubid on hädas.
NHLi klubid on hädas. Foto: USA Today Sports / Scanpix

Ajal mil nafta hind on kukkunud 30 dollari kanti ja oodata on juba niigi odava Kanada dollari edasist langust, on National Hockey League (NHL) saanud löögi, mis tavaliselt viiks mängijate massilise lahkumiseni Venemaale. Kui rubla samuti ei kukuks.

Kriis tuleneb sellest, et NHLi käive oleneb Kanada dollarist, mis kukub nafta hinna languse tõttu, kuid koos NHLi käibega langevad ka rahutuks muutuvate mängijate palgad, vahendab Business Insider.

Kanada dollar on langenud esimest korda alates 2003. aastast alla 70 sendini USA dollari kohta. Selle aasta lõpuks oodatakse, et kurss jõuab vaid 59 sendini USA dollari kohta. See oleks läbi aegade madalaim tase.

NHL koosneb 30 meeskonnast, kus on mängijaid 20 erinevast riigist. Ligi pooled mängijad on Kanadast. 30 meeskonnast seitse on Kanada meeskonnad, 23 on USAst.

Kanada meeskonnad saavad piletimüügist Kanada dollareid, kuid maksavad palku ja reisikulusid USA dollarites. Alates 2005. aastast sõltuvad mängijate palgad otseselt NHLi käibest – kui käive oluliselt langeb, siis on oodata ka suurt palgakärbet. Käibest sõltuv suhe seati sisse pärast nurjunud palgaläbirääkimisi, mistõttu jäi ära terve 2004-2005 aasta hooaeg. Sel ajal liikusid NHLi mängijad massiliselt Euroopasse ja Venemaale. Seekord ei pruugi neile samas isegi Venemaa ahvatlev olla, kuna ka rubla kurss on languses – hokiklubi omanikud ütlevad, et nad on pankrotis ja mängijad ei saa palka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles