Tasub teada: kuidas valida kasukat

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karusnahka kandev naine peab varsti sellest ehk loobuma. Pildil ei ole Barbi Pilvre.
Karusnahka kandev naine peab varsti sellest ehk loobuma. Pildil ei ole Barbi Pilvre. Foto: SCANPIX

Kvaliteetne kasukas on pikaajaline investeering, sest ka kulumisel on seda võimalik uute detailidega värskendada või nahkadega ise midagi ette võtta. Küll aga on mõningaid tähelepanekuid, mida kasuka ostul silmas pidada.

«Esimene asi, mida peaks meeles pidama kasukat valides või õmmelda lastes on see, et kasukas peaks ikka paras olema,» rõhutas Tallinna Tehnikakõrgkooli rõiva- ja tekstiiliteaduskonna vilistlane Margit Tasumäe TKTK blogis. Ta selgitas, et tihtipeale inimesed soovivad, et kasukas oleks hästi kehasse ehk liigselt ümber.

«Kasukas ei ole efektiivne, kui inimene ennast seal liigutada ei saa,» sõnas Tasumäe. Ta lisas, et kasukat valides peakski eelkõige mõtlema, millistes oludes ja kui tihti seda kandma hakatakse. Näiteks kui inimene sõidab palju autoga, siis peaks arvestama, et lühem kasukas on ilmselt sellises olukorras mugavam.

Mida rohkem vaeva, seda kallim kasukas

Tasumäe rääkis, et kasuka hind oleneb sellest, mis karusnahaga on tegemist, kui palju materjali kulub ning kui keerulise disainiga on tegemist. Kui kasutatakse kallimat materjali, soovitakse pikemat kasukat ning eriilmelist disaini, siis kulub ka rohkem töötunde ning lõpptulemuseks on kõrgem hind.

Eesti karusnahaliidu esimees Tarmo Kattago täpsustas, et vesti puhul jääb tööraha 300 euro kanti. «Sõltub loomulikult töö keerukusest – kui on vaja palju nahku omavahel kokku õmmelda ja detailset disaini, siis läheb see muidugi kallimaks. Näiteks minke (isasloomad) läheb keskmisele kasukale umbes 25-28, samuti on ka isasloomade nahad veel omakorda erineva suurusega.»

Kattago kirjeldas, et umbes viis korda aastas on Kopenhaagenis, Helsingis, Moskvas, Torontos, Hong-Kongis jm karusnahkade oksjonid. Kuivatatud nahad toimetatakse sinna kohale ning ostjad vaatavad neid, misjärel teevad oma pakkumised oksjonivormis.

«Praegu võib öelda, et hinnad on võrreldes paariaastase taguse ajaga suhteliselt all. Põhjuseks on Vene ja Hiina turu nõudluse vähenemine ostujõu langemise tõttu,» selgitas ta.

Kuidas leida endale see õige karusnahk?

«Igapäevaseks kandmiseks just kandmistugevuse seisukohalt (eriti vihma, lörtsi ja lumega) on kõige vastupidavam kopranahk,» ütles Tasumäe. Miinuspoolena tõi ta välja, et kopranahk on karmi karvastikuga ega näe nii hea välja.

«Kõige populaarsem on aga rebasenahk ning siin on võimalus, et nahkasid saab omavahel kombineerida. Näiteks seljaosa ja kapuuts teha kopranahast ning rinnaesine ja servad teha rebasenahast,» pakkus Tasumäe.

Praktilisuse seisukohalt tulebki arvestada, et kopranahale taevast tulev vesi ei tee midagi, aga rebasenahk näeb märjaks saades kohe ilmetu välja. «Ka hülgenahk on üldiselt väga funktsionaalne. Mütside puhul on populaarne kasutada jänesenahka, mille puhul tuleb aga meeles pidada, et see kulub väga kiiresti,» toonitas Tasumäe.

Kui soovitakse pidulikumat kasukat, siis soovitab Tasumäe hõberebase- või punarebasenahka, kuigi neil on veeloomadega võrreldes lühem eluiga. Hõberebase karusnahk on tugevam ja ka kallim. Punarebase karusnahk ei ole nii tihe ning karv on pisut pehmem. «Kõige kallimad ja pidulikumad on aga soobli- ja naaritsanahast kasukad, ka minginahk on väga eksklusiivne,» sõnas ta. Samas ei ole sooblinahast kasukad nii hea kandmistugevusega ning sobivad pigem esindusrõivasteks, mitte ei ole mõeldud igapäevaseks kandmiseks.

Unustada ei saa ka kasuka hooldamist

Kasukate puhul on aga väga oluline ka kasuka hooldus. Kui endale kasukas juba soetada, siis peaks muretsema ka kammi, et karv kauem vastu peaks ja parem välja näeks. Kasukat tuleb kammida pärikarva, muidu kasukas vanub väga kiiresti.

«Samuti ei ole mõistlik kasukat suveks kilekotti seisma jätta – kilekott teeb kiiresti oma negatiivse töö. Parem on panna kasukas hoiule tekstiilist kotti ja kindlasti rippuvasse olekusse. Tõmmata kasvõi padjapüür või lina ümber, aga mitte kilekotti seisma jätta, kus kasukas õhku ei saa ning mille tagajärjel läheb nahk kiiresti rabedaks,» rõhutas Tasumäe.

Tarmo Kattago lisas, et suurim viga, mida kasukaga tehakse, on radiaatori peale kuivama panek. «Seda viga kindlasti teha ei tohiks, nagu ei ole ka soovitatav kasutada kuivatamiseks fööni või soojapuhurit. Hea oleks lihtsalt paigutada kasukas hästiventileeritud ruumi,» selgitas ta.

Kindlasti tasub vältida ka kemikaalide (putukatõrje- ja juuksehooldusvahendid, parfüümid jm) pihustamist otse karusnahale. Need võivad sisaldada alkoholi, mis mõjub karusnahale kuivatavalt ja seejärel võivad karvad jäigaks muutuda.

Kattago tõi veel välja trendi, et karusnahka kombineeritakse kudumite ja tekstiiliga. «Väga moekas on ka värvitud karusnahk - tahetakse pisut erksamat ja väljapaistvamat tulemust ning nii võib nahka toonida roheliseks, siniseks või kollaseks,» nimetas ta.

«Praegu on läinud väga populaarseks ka see, et tullakse oma vana kasukaga ja lastakse see ümber teha,» lias Tasumäe. Kattago kinnitas, et sõltuvalt kasuka olukorrast jääb kasuka taastamine hinnanguliselt 300 kuni 500 euro kanti.

«Kasukate eluiga on pikk ja kui vana asi ära tüütab või läheb moest välja, siis saab selle jälle kaasaegseks teha. Alati saab mõned tükid välja vahetada (näiteks krae või taskuääred), mis lihtsalt kiiremini kuluvad,» ütles Kattago.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles