Kindlustusfirma: katusele kogunenud lumi kujutab mitmeid ohte

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katusele kogunenud lumi on ohtlik nii jalakäijatele kui ka autodele.
Katusele kogunenud lumi on ohtlik nii jalakäijatele kui ka autodele. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Maha sadanud paksu lumekihi puhul tuletab PZU Kindlustus hoonete omanikele meelde vajadust vältida suure lumemassi kogunemist katustele ning hoida räästad jääst puhtad.

«Paksema lumikatte ja eriti sula korral tuleb sageli ette, et mõni katus ei pea lume raskusele vastu ja see kujutab suurt ohtu nii jalakäijatele kui autodele,» rõhutas PZU Kindlustuse kodukindlustuse riskijuht Kaja Pukk. Ta soovitas majaomanikel jälgida katuste lumekoormust ja õnnetuste vältimiseks need õigeaegselt lumest puhastada. «Samuti jalakäijatel olla väga tähelepanelik ning autosid võimalusel räästa alla mitte parkida,» sõnas Pukk.

Katusekonstruktsioonile võib olla ohtlik juba 30 sentimeetri paksune lumekiht. Veel raskemaks muutub lumi sulamise korral. Kui koormus muutub liiga suureks, siis on ohus eelkõige teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitised ja nende osad, näiteks varjualused, samuti lamekatusega hooned.

«Lume koristamine katustelt on majaomaniku kohustus, mille eiramise korral võib lisaks lumeraskuse tagajärjel tekkinud kahjule lisanduda ka rahatrahv,» sõnas Pukk. Ta rääkis, et ehitiste ohutust kontrollivad kohalikud omavalitsused ja tehnilise järelevalve amet. «Üldjuhul ei ole sellised kahjud ka kindlustuse poolt hüvitatavad, kuna kindlustus eeldab omanikult oma vara suhtes heaperemehelikku käitumist ning lume koristamata jätmist loetakse hoolsuskohustuse täitmata jätmiseks,» märkis Pukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles