Soomlased plaanivad keelustada mobiiltelefoni koolitundides

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Soome haridusamet valmistab ette regulatsiooni, mis keelustaks üleriigiliselt mobiiltelefoni kasutamise koolitundide ajal. Täna varieeruvad selle kasutamise tingimused kooliti.

Regulatsiooni eesmärk on piirata mobiiltelefonide kasutamist Soomes nii alg-, põhi- kui keskkoolides, vahendab Yle eile Jyväskylä väljaandes Keskisuomalainen avaldatud uudist. Sellega keelaks haridusamet kogu riigis ära mobiiltelefonide kasutamise tundide ajal. Küll aga saaksid õpilased oma telefoni kasutada vahetundide ajal.

Lehe sõnul plaanib amet regulatsiooni tutvustada juba selle aasta kevadel, kuigi ameti enda kinnitusel ei saa nad otseselt nõuda koolidelt selle regulatsiooni järgimist, kui nad seda ei kohe kindlasti ei soovi teha.

Soome õpetajate esindusorganisatsiooni, õpetajate ametiühingu OAJ esindaja sõnul tuleks regulatsiooniga siiski keelata mobiiltelefonide kasutamine teatud määral ka vahetundide ajal – ennekõike peavad nad siin all silmas illegaalset ja teisi segavat veebisisu.

«Me oleme teadlikud, et osa õpilasi vaatab vahetundidel täiskasvanutele mõeldud meelelahutussaite ja teeb pilte ning videosid teistest õpilastest ilma nende teadmata ja postitab neid veebi,» sõnas õpetajate ametiühingu esindaja Nina Lahtinen.

Ta lisas, et see aitaks õpetajatel sekkuda olukordades, kus nad näevad, et kedagi kiusatakse taga. «Mobiiltelefonide kasutamine olukorras, kus see toetab uute teadmiste omandamist, on hea asi, aga ennekõike me peame võitlema just teisi häiriva mobiiltelefonikasutuse vastu,» märkis Lahtinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles