Palgavahed naaberriikidega hakkavad vähenema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on puudus nii töökohtadest kui oskustöölistest
Eestis on puudus nii töökohtadest kui oskustöölistest Foto: SCANPIX

Personaliotsingutega tegeleva Ariko Reservi konsultandi Igor Pässi sõnul on järgmisel kümnendil oodata palgavahede vähenemist põhjamaadega.


Töötasude suurenemine sõltub Pässi sõnul ennekõike tööjõu tootlikkuse kasvust. Lisaks mängib oma rolli ka tööjõu vaba liikumine ja rahavääringu muutumine jaanuarist.

«Kuna inimestel on võimalus naaberriikides teha sama tööd suurema palga eest, on ka Eesti ettevõtted sunnitud palku kergitama,» sõnas Päss.

Tootlikkuse kasv sõltub nii töötajate ettevalmistuse kui ka ettevõtte tehnilistest võimalustest.

«Nii uue tehnika hankimiseks kui ka töötajate koolitamiseks on paremad võimalused kindlasti suurtel ettevõtetel. Mõne kuu eest avas Lasnamäel uksed Ensto tehas, kus tingimused ohtralt toota on kindlasti paremad kui väikestel metallitööstustel,» kommenteeris Päss.

Samas on Pässi sõnul viimasel paaril aastal tööjõu tootlikkus ka väikestes ettevõtetes tõusnud. Konsultant kinnitas ka seda, et Eesti tööjõuturg on elavnenud ning uute pakkumiste hulk on suurenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles