Alta Foods peab võib-olla hoopis Kruuda firmale maksma

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda ja Indrek Rahumaa tüli sai alguse 2007. aastal tehtud katsest osta ära magusatööstus Kalev ja piimatööstus Tere.
Oliver Kruuda ja Indrek Rahumaa tüli sai alguse 2007. aastal tehtud katsest osta ära magusatööstus Kalev ja piimatööstus Tere. Foto: Raigo Pajula

Vastavalt kohtuotsusele peab Oliver Kruuda kontrolli all olev Luterma maksma Alta Foodsi kasuks 6 miljonit eurot (94 miljonit krooni) koos viivisega, samas nõuab Luterma pankrotistunud Alta Foodsilt 500-600 miljonit krooni.


Mõlemad nõuded tulenevad mõne aasta tagustest ebaõnnestunud tehingutest magusatööstuse Kalev ja piimatööstuse Tere ostmiseks. «Kunagi Indrek Rahumaa [Alta Foodsi suuromanik] otsustas hakata kokku ostma toiduainetööstusi ning lubas ära osta magusatööstuse Kalev ja piimatööstuse Tere. Sõlmiti leping, aga kokkulepitud ajaks ta ostmiseks raha ei leidnud ja pidi maksma Lutermale trahvi tehingu ärajäämise eest. Maksiski, kuid pärast otsustas, et ta küll lepingut ei täitnud, kuid selleks olid mõjuvad põhjused ja vaidlustas selle leppetrahvi, nõudes seda tagasi Luterma käest» selgitas Alta Foodsi pankrotihaldur Andres Tootsman. «Kogu [Alta Foodsi] nõue [Luterma vastu, mille kohus rahuldas] on reaalselt makstud raha, mille Alta on ära maksnud Lutermale ja nüüd tahab seda tagasi.»

Luterma omakorda nõuab Alta Foodsilt müügitehingu ärajäämisest tekkinud kahju hüvitiseks summat, mis pankrotihalduri sõnul jääb 500 ja 600 miljoni krooni vahele. Mis saab sellest nõudest, selgub pankrotimenetluse käigus. Alta Foodsi võlausaldajate nõuete kaitsmine toimub 14. detsembril. 11 võlausaldajal on Alta Foodsi vastu 13 nõuet koguväärtuses ligi 1,1 miljardit krooni. Suuremad võlausaldajad on Luterma ja Swedbank. Seejuures materiaalset vara pankrotihalduri sõnul Alta Foodsil praegu üldse pole, on vaid mõned nõuded teiste vastu.

Oliver Kruuda ütles eile, et Luterma asub otsima võimalusi, kuidas maksta ära Alta Foodsi kasuks rahuldatud nõue, mis praegu ulatub koos viivisega 7,2 miljoni euroni (113 miljoni kroonini). Samas praeguse seisuga Alta Foods seda raha ei näe juba seetõttu, et loovutas enne oma pankroti väljakuulutamist märtsis nõudeõiguse Luterma vastu osaühingutele Dalton Eesti ja Ahtri Maja. Pankrotihaldur on aga esitanud kohtusse hagid, et nõudeõigus Luterma vastu Alta Foodsile tagasi saada. «Olen kohtule esitanud tagasivõitmishagid, et see nõue, mis on loovutatud enne pankrotimenetluse algust, tuleks pankrotipesasse tagasi,» lausus Tootsman. «Sellepärast, et loovutati halbadel tingimustel, sellega kahjustati võlausaldajate huve.»

Kui tagasivõtmishagid rahuldatakse ning ka Luterma nõue Alta Foodsi vastu rahuldatakse, võib pankrotihalduri sõnul toimuda Alta Foodsi ja Luterma vahel nõuete tasaarveldamine. See tähendaks tõenäoliselt, et Luterma ei pea Alta Foodsile midagi maksma ning Alta Foods peab Lutermale tasuma vähem kui 500-600 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles