Krediidiinfo: Ettevõtete võlgade summa kasvab

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksed.
Maksed. Foto: Laura Oks / Postimees

Lõppenud aasta teisel poolel kasvasid nii ettevõtete võlad äripartneritele kui ka riigile , teatas Krediidiinfo oma värskele Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikale tuginedes. Suurima maksuvõlaga sektoriks tõusis tööstus.

Maksehäired ehk ettevõtete omavaheliste võlgade summa kasvas Krediidiinfo andmeil 23 protsenti, ületades 54 miljonit eurot. Keskmine maksehäire oli 997 eurot. Maksehäirete summa suurenes enim majutus- ja toitlustus-, ehitus- ning kinnisvarasektoris, mille võlgade summa moodustas 70 protsenti maksehäirete kogusummast.

Maksuvõlgade summa ehk ettevõtete võlad riigi ees kasvasid aastaga 1,2 protsenti 35 miljoni euroni. Keskmine maksuvõlg oli 2551 eurot. Suurima maksuvõlaga sektoriks tõusis mäe- ja töötlev tööstus, mille maksuvõlad ulatusid veerandini maksuvõlgade kogusummast.

Maksuvõlgadega ettevõtete arv suurenes Krediidiinfo andmeil aastaga ligi üheksa protsenti. Kokku jäi riigile võlgu 4283 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Suurim võlglaste osakaal oli majutus- ja toitlustussektoris (10,5 protsenti) ning ehitussektoris (10,1 protsenti).

Märgatav võlglaste osakaalu suurenemine toimus mäetööstuse ja töötleva tööstuse sektoris, kus võlgu olevate ettevõtete osakaal jõudis 9,4 protsendini.

Maksehäiretega ettevõtete arv jätkas mõõdukat vähenemist (-8,4 protsenti) ja seda kõigis valdkondades peale põllumajandussektori.  Kokku on maksehäiretega 3,3 protsenti ehk 2564 aktiivselt tegutsevat ettevõtet.

Kõige rohkem on äripartneritele võlgu olevaid ettevõtteid majutus- ja toitlustussektoris (6,5 protsenti) ning ehitussektoris (6,1 protsenti).

Kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal tõusis tänavu jaanuariks 12,8 protsendini, mis näitab, et Eesti ettevõtete krediidipoliitika on üsna konservatiivne, teatas Krediidiinfo. Teistest valdkondadest pea kaks korda kõrgema krediidiriskiga (24,1 protsenti) on jätkuvalt majutus- ja toitlustussektor, kus igal neljandal ettevõttel on suur võla tekkimise oht.

Ettevõtete maksekäitumise statistika põhineb AS Krediidiinfo maksehäireregistri ning maksu- ja tolliameti andmetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles