Kuidas ära hoida veetorude külmumist?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pakasega on paljud koduomanikud hädas külmunud veetorude ning sellega kaasneda võivate kahjustustega, mida saab mõnda võtet teades ennetada.

Kui torud on juba külmunud, siis kõigepealt tuleks kontrollida, et veevärgi peakraan on kinni – sellega saab ennetada võimalikku veeavariid.

«Külmunud torude sulatamisel tuleb olla eriti ettevaatlik, sest pikalt jääs olnud toru võib kergesti lekkima hakata. Kõige kindlam on pöörduda torutöid teostavate firmade poole, sest valed võtted torude sulatamisel võivad kergesti veeavarii või tulekahju tekitada,» rääkis Seesami varakindlustuse tootejuht Dagmar Gilden.

Kui maja pikemaks ajaks tühjaks jääb, tuleks seadistada maja küttesüsteem nii, et temperatuur püsiks piisavalt kõrgel ning sulgeda veevärgi peakraan. «Leppige naabri või tuttavaga kokku, et keegi käiks aegajalt maja kontrollimas. Maja küttesüsteemi toimimist tuleb jälgida, sest elektrikatkestused ja muud probleemid soojatarnetes võivad maja sisetemperatuuri talvel liiga madalale viia,» ütles Gilden.

Parim viis veeavariide vältimiseks on veevärgiühendus pikemat aega eemalviibimise ajaks katkestada. Gilden soovitas, et külmalaine hakul on üks võimalus jätta kraan tilkuma, sest kui vesi liigub, ei külmu see torustikes ära. Külma õhu ringluse takistamiseks tuleks sulgeda uksed, õhu sissepuhkeklapid ja vundamenti jäetud õhutusavad. Tuleks veenduda, et tehnilise ruumi temperatuur püsib töökindla termostaadi või toru külmumiskaitse abil õigel tasemel.

Oluline on tagada ka torude piisav soojusisolatsioon. Madalad temperatuurid võivad põhjustada seintesse veetud torude jäätumise ka siis, kui siseruumid on köetud.

Elektriküttega suvekoju võib hankida temperatuuri ohtlikule tasemele langemisest hoiatava anduri. «Andur edastab häireteate, kui maja sisetemperatuur on näiteks elektrikatkestuse tõttu langenud nii madalale, et torud võivad külmuda ning temperatuuri tõustes ülessulamisel puruneda. Lisaks on võimalik torude külmumist vältida, kasutades toru peale või toru sisse paigaldatavaid küttekaableid ning nende tööd juhtivat termostaati,» soovitas Gilden.

Elektriühenduseta suvilate külmaks ajaks ettevalmistamisel tuleb lisaks peakraani sulgemisele ka veetorud hoolikalt veest tühjendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles