Neli märki, mis viitavad töötaja motivatsiooni langusele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsinud töötaja
Väsinud töötaja Foto: SCANPIX

Entrepreneur.com annab juhtidele nõu, kuidas varakult märgata töötaja entusiasmi ja motivatsiooni kahanemist.
 

Suurem osa inimesi on uues kohas tööle asudes täis õppimis- ja tegutsemistahet. Mõne aasta jooksul kipub esialgne põnevus aga lahtuma ning igapäevased ülesanded võivad muutuda tüütuvõitu rutiiniks.

Juhtide ülesanne on kindel olla, et alluvad ja kaastöötajad on motiveeritud ning oma tööga rahul. Töötajate neli allpool kirjeldatud käitumisviisi ja hoiakut annavad märku vastupidisest.

Nad ei ole enam tööst haaratud

Kui inimesed on mingi asja pärast põnevil, räägivad nad sellest. Uued töötajad käivad tihtipeale koosolekutel välja uusi ja huvitavaid ideid ning pöörduvad ka isiklikult juhtide poole oma tähelepanekute ja ettepanekutega. Nad soovivad, et neil oleks organisatsioonis mingit mõju või tähendust. Peale seda, kui nad selle huvi kaotavad, kaob ka motivatsioon. Nad võivad jääda tööle regulaarselt hiljaks või võtta välja senisest rohkem haiguspäevi, kuigi pealtnäha on nende tervisega kõik korras. Kohe, kui märkad sellist trendi, oleks mõistlik töötajaga pidada maha üks neljasilmavestlus, mille käigus pakkuda talle põnevaid uusi ülesandeid, mis viiks ta igapäevarutiinist välja.

Nad ei viitsi enam end asjadega kursis hoida

Inimesed, kes on huvitatud enda karjääri edendamisest, näevad palju vaeva, et ennast sektori uudiste, trendide, leiutiste ja tehnoloogiaga kursis hoida. Nad tahavad suurendada oma teadmisi ja oskuseid ning muretsevad oma konkurentsivõime pärast. Hoia oma tiimiliikmete käitumismallidel silm peal. Kas nad loevad erialakirjandust, käivad erialakonverentsidel, räägivad omavahel sektori arengust? Kui see nii ei ole, uuri välja, miks. Kas nad paistavad silma kõiketeadva suhtumisega? Kas neil on olemas vajalikud ressursid? Või neil pole lihtsalt huvi eriala vastu? Nendele küsimustele vastuste leidmine aitab sul jõuda õige lahenduseni.

Nad ei näita üles initsiatiivi

Hoia silma peal töötajatel, kes ei soovi uusi ülesandeid enda peale võtta. See võib viidata sellele, et nad on väsinud või lausa läbipõlemise äärel. Lahenduseks võib olla ka nii lihtne asi kui nende igapäevarutiiini muutmine. Võib-olla on neil vaja oma tööülesannetes abi. Võib-olla pole nad aastaid puhkust välja võtnud.

Nad ei jaga teistega oma ideid ja arvamusi

Kui inimesed on mingist teemast kirglikult huvitatud, on neil tavaliselt selle kohta ka arvamus välja kujunenud. Näiteks kehtib see poliitika ja religiooni kohta. Kui inimene enam ei hooli, ei ole ta ka motiveeritud uusi ideid, arvamusi või vastuväiteid välja käima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles