25-krooniste kättesaadavus pangaautomaatidest väheneb

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25-kroonine.
25-kroonine. Foto: Peeter Langovits

Eurole ülemineku tõttu ei ole alates 6. detsembrist tagatud 25-krooniste pangatähtede kättesaadavus kõikidest sularahaautomaatidest.


Põhjus on see, et sularahaautomaatide kassetid tuleb ümber seadistada, selgitas pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm.

Swedbank teatas seepeale, et nende sularahaautomaatidest saab välja võtta 25-, 100- ja 500-krooniseid rahatähti kuni eurole üleminekuni detsembri lõpus.

Aasta viimasel päeval on Talihärmi sõnul soovitav teha kaardimakseid, sest toimivate sularahaautomaatide hulk hakkab nende eurodega laadimise tõttu vähenema 30. detsembri õhtul, samas kui kaardimaksed toimivad tavapäraselt vana aasta viimaste minutiteni.

Uue aasta alguses ei pruugi kõik kaupmehed aga kaardimakseteks valmis olla, sest kaarditerminalid tuleb kaupmeestel aastavahetusel ümber seadistada, milleks võib olla vajalik terminalide taaskäivitamine. Pangaliit soovitab juba paar päeva enne aasta lõppu varuda aastavahetuseks isiklikest vajadustest lähtuv kogus sularaha. Enamus sularahaautomaate peaks hakkama eurosid väljastama 1. jaanuaril kell 1.

Aastavahetusel on häiritud ka teised pangateenused. Näiteks on vääringu vahetamiseks pankade internetikeskkonnad suletud alates aasta viimase päeva pärastlõunast. 3. jaanuaril on kõik pangateenused aga taas täisfunktsionaalsuses.

Lisaks on pangakontorid rahavahetuseks avatud juba 1. ja 2. jaanuaril, 31. detsember on neis tavapärane lühendatud tööpäev. 1. ja 2. jaanuaril on piirkondades, kus ei ole pangakontoreid rahavahetuseks, avatud ka postkontorid.

Rahavahetusega kiiret aga pole, sest kroon kehtib maksevahendina paralleelselt euroga veel uue aasta 2 esimest nädalat ning Eesti Pangas saab kroone eurodeks vahetada tähtajatult.

Samas on eraisikutel võimalik pankades sularaha teenustasuta ja ametliku kursiga vahetada juba 1. detsembrist. Ka algab 1. detsembril euromüntide stardikomplektide müük ning kaaseeljaotuse korras kaupmeestele sularaha vahetus.

Et eurole üleminek sujuvalt läheks, soovitab pangaliit inimestel ennekõike jälgida enda panga antavat infot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles