Vennad teenivad Skandinaavia pagulaskriisi pealt miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Teretulemast, pagulased» silt Göteborgis.
«Teretulemast, pagulased» silt Göteborgis. Foto: theguardian.com

Väikeses Norra külas paistab päike klassiruumi, kus kuus afgaani teismelist on end painutanud koolitöö kohale. Need 15-18-aastased poisid on näinud asju, mida ei peaks nägema ükski laps – tulistamist, plahvatusi ning vanema tapmist ISISe poolt.

Kas nad on õnnelikud?

«Siin on kena ja rahulik,» sõnas 15-aastane Bilal Bloombergile.

Nendega tegelevad Süüriast ja Eritreast pärit õpetajad, kes olid ükskord ise pagulased. Ning toas on veel üks mees, kes vastab nutitelefonis meilile.

Ta on Kristian Adolfsen, kes on keskuses esimest korda. Koos oma venna Rogeriga peab ta 90 pagulaskeskust Norras ning 10 Rootsis. Ning nende ettevõte Hero Norway on nüüd õitsva haru liider nii Norras kui Rootsis. Mõlemad valitsused maksavad pagulase ühe päeva eest kindlaksmääratud tasu – 28-68 eurot.

Norras on vendadel pagulastele mitut tüüpi majutust – nii ühiselamu moodi, kus ollakse enamasti vaid paar ööd, kuni politsei nende isiku kindlaks teeb. Seejärel lähevad nad paariks nädalaks majja, kus sööklas pakutaks toitu ning pikalt, tihti aastaid, ootavad asüülitaotlejad majades, kus teevad ise endale süüa.

Eelmisel aastal teenis Hero Norway ligi 58 miljonit eurot tulu, sellest kasum oli 3,5 protsenti. Nende ettevõte on Euroopas suuruselt teine – esimene on ka Saksamaal ja Austrias tegutsev Šveitsi ettevõte ORS Services, mille aastatulu 2014. aastal oli ligi 91 miljonit eurot. Enamasti hoolitseb pagulaste eest valitsus.

Adolfsenid hakkasid pagulaskeskusi pidama 2014. aasta mais, kui Hero Norway ostis 32 pagulaskeskust ära 22 miljoni dollariga. Viie miljoni elanikuga Norra sai mullu 31 500 asüülitaotlust.

Sektoris on teatav kullapalavik. Oslo külje all rentis ettevõtja Ola Moe 9200- eurose kuutasu eest vaba haigla. Selles tegi ta minimaalse remondi ning nüüd maksab valitsus talle kuus 421 000 eurot pagulaste majutamise eest.  

Kristian Adolfsen ütleb, et hoolimata Porschest ning majast mägedes elab ta nagu tavaline inimene. Kumbki vendadest pole iial suitsetanud ega joonud alkoholi. 

Kristian ütles, et vennad töötavad nädalas 70 tundi - nii töötab ta kodukontoris kella üheni öösel ning lahkub tööle 7.20 hommikul. Puhkuse ajal töötab ta tunni nii hommikul kui õhtul. 

Järgmisel aastal loodab Hero Norway avada 5-10 pagulaskeskust Rootsis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles