Majanduskliima on jahenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM2:EESTI KONJUKTUURIINSTITUUT, MAJANDUSE ÜLEVAADE, EKI :TALLINN, EESTI,04JAN13
EESTI KONJUKTUURIINSTITUUT tutvustas meie majanduse olukorda. Pildil hetk ürituselt Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis, kus osalesid  majandusanalüütik MEELIS KITSING ja EKI  teadurid MARJE JOSING ning LEEV KUUM . Pildil JOSING ja KUUM
pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES
TLNPM2:EESTI KONJUKTUURIINSTITUUT, MAJANDUSE ÜLEVAADE, EKI :TALLINN, EESTI,04JAN13 EESTI KONJUKTUURIINSTITUUT tutvustas meie majanduse olukorda. Pildil hetk ürituselt Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis, kus osalesid majandusanalüütik MEELIS KITSING ja EKI teadurid MARJE JOSING ning LEEV KUUM . Pildil JOSING ja KUUM pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Majanduseksperdid leiavad, et praegune majandusolukord on rahuldav. Selle kasuks räägib suurenenud eratarbimine. Küll aga pole kiita investeeringute tase.

Seejuures on majanduseksperdid mõnevõrra pessimistlikumad kui septembris. Kui sügisel hinnati majanduse üldolukorda 5,4 punktiga üheksast, siis detsembris oli see langenud 4,3 punktile, selgub konjunktuuriinstituudi andmetest.

Kõige paremaks hinnati eratarbimise olukorda. «Mõnes mõttes võime rääkida sellisest tasakaalustamatusest Eesti majanduses – tarbimise poole on Eesti majandus praegu natuke liialt kaldu,» ütles konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing. Investeeringute olukorda hinnati nimelt vaid 1,9 punktiga.

Kui vaadata majandususaldusindeksit, siis mõned aastad tagasi oli Eesti ja kogu regioon pailapse rollis. «Nüüd kipub natukene teistpidi olema – Euroopa keskmine majandususaldusindeks on kõrgem, kui ta on Eestis. Me oleme natuke selline punase laterna regioon,» ütles Josing. Majandususalduse on praegu 100, mis vastab täpselt pikaajalisele keskmisele. Enamik sektoreid eraldi on siiski pessimistlikumad. 

Ettevõtted ei ole kuigi optimistlikud. Josing ütles, et kui kellelgi läheb hästi, siis see on kaubandus. Tööstuse kindlustunne on märgatavalt madalamal.

Kuue kuu pärast peaks olukord ekspertide hinnangul olema parem – oodatakse 5,5 punkti väärilist majandusolukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles