Soome peaminister: uued kärped tulekul, kui konkurentsivõime ei parane

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä
Soome peaminister Juha Sipilä Foto: SCANPIX

Soome peaminister Juha Sipilä ütles uueaastatervituses, et valitsus kavatseb teha aasta pärast lisakärpeid, kui seniste meetmetega konkurentsivõime paranemist ei saavutata.

Sipilä sõnul tuleb Soomel leida taas avatud ja uuenduslik suhtumine üksteisesse ja muusse maailma, ehkki seitse aastat kestnud majanduslangus, maailma poliitika suunamuutused ning pagulaskriisi süvenemine on vaimset õhkkonda varjutamas. Ta kiitis ka Soome senist pagulaskriisiga toimetulemist.

«Seevastu meie innovatsioonivõimet ei saa praegu kiita,» jätkas peaminister. «Me pole aastaid olnud võimelised tegema vajalikke otsuseid ja uuendusi. Meie tööturg on jäik, ühtki euroga liitumisel antud lubadust mugandumisest pole lunastatud. Töötute arvu kasv on ainus mugandumismeede. Nii ei saa see jätkuda.»

Sipilä märkis taas ära Soome avaliku sektori võla kasvamiskiiruse: 950 000 eurot tunnis, nii argi- kui ka puhkepäevadel, öösel ja päeval. «See on kohutavalt palju,» tõdes ta.

Peaministri sõnul on valitsus mõistnud, et otsuseid ei saa enam edasi lükata ja tõsiasju tuleb viimaks tunnistada. Valitsuse kohustus on kärpida kümne miljardi euro suurune puudujääk ning selleks tarvilikud otsused tehakse veel sel valitsemisperioodil, ütles Sipilä. «Keegi peab kunagi need ebamugavad otsused tegema.»

Sipilä sõnul on kümnemiljardisest puudujäägist kestliku majandamiseni säästuotsustega juba lõigatud neli miljardit. Teine neli miljardit loodab valitsus kokku hoida struktuurimuudatuste ja -uuendustega, nagu näiteks sotsiaal- ja tervishoiusüsteemi muutmine ning omavalitsuste kohustuste ja vastutusala ülevaatamine.

«Viimast kaht miljardit plaanib valitsus katta konkurentsivõimet ja tööhõivet edendavate meetmetega,» ütles Sipilä. «Kui see ei õnnestu, siis 2017. kevadel tuleb valitsusel teha lisakärpeid ja maksutõuse.»

«Meil on vaja rohkem julgeid otsuseid ja usku Soomesse,» ütles Sipilä. «Esimesi samme oleme juba astumas. Äänekoski biotoodete tehas on märkimisväärne erasektori investeering, mis loodetavasti tiivustab investeerimise uuele tõusule.»

Sipilä sõnul on aga lisaks investeeringutele tarvis ettevõtlikkust, mis oskused eduks sepistaks.

«Meie, soomlaste suutlikkus on märkimisväärselt suurem kui see, milleks oleme praegu võimelised,» lõpetas ta. «Aasta 2016 on meile kõigile näitamise koht.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles