Hiinlastele avanes Venemaa kaevandusturg

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niklimaagi kaevandamine Norilsk Nickeli Taimõrski kaevanduses.
Niklimaagi kaevandamine Norilsk Nickeli Taimõrski kaevanduses. Foto: Denis Kozhevnikov / TASS

Norilsk Nickel on nõustunud müüma 13-protsendilise osaluse Siberi vaseprojektist Hiina investoritele.

Analüütikute sõnutsi tähistab see 100 miljoni dollariline tehing esimest märkimisväärset Hiina investorite kapitalisüsti Venemaa kaevandustesse.

Nagu kinnitas Financial Timesile Norilski asejuht Pavel Fjodorov, on leping esimene märk suuremast koostööst Hiinaga.

Ta lisas, et firma on ühtlasi väljastanud oma esimesed jüaanides denomineeritud võlakirjad enam kui 4,5 miljardi jüaani (700 miljoni dollari) väärtuses.

«Sellest projektist tulenevalt hindavad Norilski ümber võtmelised Hiina finantsasutused,» ütles Fjodorov. «Tegemist on sümboolse sammuga, mis avab uue etapi meie dialoogis.»

Kõnealune Bõstrinski vaseprojekt, mis asub Siberis Baikali piirkonnas vaid 300 kilomeetrit Hiina piirist, peaks käivituma aastal 2017 ning tootma kuni 70 000 tonni vaske aastas.

Viitega Norilsk Nickeli ülimalt madalatele tootmiskuludele – seda ka tänu odavale rublale – ütles BCS Financiali analüütik Kirill Tšuiko, et «kui tuumasõda puhkeb, jäävad ellu vaid prussakad ja Norilsk Nickel.»

Norilsk Nickel on maailma juhtiv niklitootja ning turukapitalisatsioonilt kolmas kaevandusfirma planeedil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles