Aasta 2015: maailma majanduse võitjad ja kaotajad

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tansaania oli sel aastal üks maailma majanduse üllatajatest. Pildil lõvid Tansaanias.
Tansaania oli sel aastal üks maailma majanduse üllatajatest. Pildil lõvid Tansaanias. Foto: Caters News Agency / Scanpix

Kui viimased andmed on kokku kogutud, siis selgub tõenäoliselt, et 2015. aasta oli maailma majanduskasvu osas taas pettumustvalmistav aasta.

Kehvad tulemused tulid isegi vaatamata keskpankade rahatrükile, nafta hinna langusele ja tagasihoidlikule inflatsioonile, kirjutab Bloomberg.

Kui kukkuvad toorainehinnad võtsid sära suurtelt arengumaadelt nagu Venemaa ja Brasiilia, siis mõned teised arengumaad nagu India ja Vietnam hoopis üllatasid positiivselt. Arenenud maailmas läks hästi USA-l, kuid mure Kanada pärast süvenes.

Arenenud maailmas olid ühed edukaimad väiksemad Euroopa riigid nagu Iirimaa, mis kasvas kolmandas kvartalis 7 protsenti – kiiremini kui Hiina. Samas läks endiselt kehvasti Soomel, mis kannatab mitme tööstusharu kehvade tulemuste ja Venemaale vähenenud ekspordi pärast.

Arengumaadest paistsid silma Vietnam, Tansaania ja Hiina. Kuigi Hiina majanduse kasv oli 25 aasta väikseim, on see siiski teistest peajagu üle. India majandus kasvas samuti nii teises kui kolmandas kvartalis enam kui 7 protsenti.

Nõrgimad lülid olid Venemaa ja Brasiilia, keda mõjutasid nii toorainete madal hind kui ka poliitilised kriisid. Puudu on siit veel Venetsueela, aga seda sellepärast, et kohalik keskpank pole sel aastal majanduskasvu numbreid avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles