Kremli eriprojektide rahastaja vajab päästmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa suurpank Vnešekonombank (VEB) vajab Bloombergi allikate andmetel päästmiseks 1,3 triljonit rubla ehk 16,6 miljardit eurot.

VEB on olnud Kremli oluliste projektide rahastaja. Näiteks finantseeris valitsus sealtkaudu Sotši olümpiamängude rajatiste ehitamist, mis siiamaani kahjumit toovat, samuti on pank rahastanud miljardilisi tööstus- ja infrastruktuuriprojekte. VEB-i raskused algasid siis, kui lääne sanktsioonid sulgesid välismaised finantsturud panga ees ja pank on lõpetanud uute laenude andmise.

Valitsus ei saa jätta VEB-i saatuse hooleks, kui see on raskustes riigi keerulise finants- ja majandusolukorra tõttu, mis on otsene sanktsioonide tagajärg, olevat Venemaa peaminister Dmitri Medvedev öelnud VEB-i nõukogu istungil.

VEB-il tuleb lähiaastail tasuda võlgu 6,7 miljardi euro väärtuses. Sisuliselt on riik panga ainuke kapitaliga varustaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles