Tehnoloogiahiiud loodavad õhusaaste rahaks teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees kaitsemaskiga sudusse mattunud Hiina pealinnas Pekingis.
Mees kaitsemaskiga sudusse mattunud Hiina pealinnas Pekingis. Foto: SCANPIX

Kaks maailma suurimat tehnoloogiafirmat, IBM ja Microsoft näevad head ärivõimalust selles, et ennustavad sudu teket maailma reostunumates piirkondades.

Hiina pealinn Peking on sel kuul kaks korda andnud õhureostuse tõttu välja kõrgeima taseme häire, hoiatamaks elanikke enam kui kolm päeva kestva suure õhureostuse eest, vahendab CNBC

Sellised hoiatused põhinevad reostuse ennustamisel. Hiina kommunistlik valitsus otsib võimalusi õhureostuse paremaks ennustamiseks. Huvi on ajendatud nii elanike suuremast teadlikkusest kui 2022. aastal Pekingis toimuvaist taliolümpiamängudest – just talvel on sudu suurem.

«Huvi õhureostuse ennustamise vastu on üha suurem,» märkis Microsofti teadur Yu Zheng.

2013. aastal lõid geokeemik Dustin Grzerik ning Pekingi elanik algelise veebilehe ja nutirakenduse, mis ennustas õhusaastet tuulesuundade abil.

Nüüd aga on arvutiteadus jõudnud sinnamaale, et masinad suudavad teha prognoose kuni kümme päeva ette, kasutades andmeid nii ilma, liikluse, maakasutuse, olemasolevate prognooside kui ka isegi sotsiaalmeedia postituste põhjal.

Nii Microsoft kui IBM arendasid õhusaaste prognoosimise tehnoloogiat Hiinas ning on nüüdseks saanud ka esimesed avaliku sektori kliendid.

IBMi esimene klient oli Pekingi keskkonnakaitse büroo. Linnavalitsus avaldab vaid järgmise 24 tunni ennustuse, mis jätab elanikele vähem planeerimisvõimalusi.

Microsoft aga on sõlminud lepingu Hiina keskkonnaministeeriumi ning Fuijani ning Chengdu provintside keskkonnakaitse büroodega.

Väljaspool Hiinat on mõlemad hiiud sõlminud lepinguid Delhis ja Johannesburgis.

Ent nad ei konkureeri vaid avaliku sektori klientide nimel. Tehnoloogiast võiks olla huvitatud ja erasektor – eriti taastuvenergia firmad.

Ent mõlema ettevõtte tehnoloogia vajab veel nokitsemist. Microsofti app iPhone'le õhusaastet ei näita, ent viimase suure õhusaaste hoiatuse ajal soovitas IBM «kerget harjutamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles